in

Zaposleno 18 osoba s invaliditetom: Centar za poduzetništvo uspješno posluje s istarskim tvrtkama

Foto Centar za poduzetništvo - Pula parking

Već treću godinu Centar za društveno poduzetništvo uspješno surađuje s gradskom tvrtkom Pula parking na poslovima kontrole prolaska i propuštanja automobila osoba s invaliditetom na kupalištu Valkane u Puli. Zaposlenici Centra ovaj posao obavljaju, tijekom ljetnih mjeseci, svaki dan od 9 do 18 sati vodeći računa da u komunikaciji s vozačima omoguće parkiranje na spomenutom kupalištu osobama s invaliditetom s važećim znakom pristupačnosti. Ova suradnja pokazala se uspješnom jer, uz veoma male intervencije koje vozači poštuju i podržavaju, uvijek ima slobodnih mjesta za osobe s invaliditetom kojima je na taj način omogućen lakši pristup kupalištu prilagođenom osobama s invaliditetom. Dodatna vrijednost ove suradnje je što dogovoreni posao vrijedno izvršavaju radnici – osobe s intelektualnim teškoćama.

Naime, Centar za društveno poduzetništvo je tvrtka osnovana 2018. godine od strane udruge, a usmjerena na zapošljavanje i održavanje zaposlenosti osoba s intelektualnim teškoćama (kroz rad u zaštitnim uvjetima) te drugih osoba s invaliditetom. U izjavi o osnivanju društva ugrađeni su kriteriji prepoznavanja organizacije kao društvenog poduzetnika što znači da je poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvoren višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice.

Također, osim navedenog Centar za društveno poduzetništvo posluje i s drugim tvrtkama u Istri čime je omogućeno zapošljavanje i rad ukupno 18 osoba s invaliditetom, čime 86% svih radnika čine upravo osobe s invaliditetom.

Navedeno omogućava tvrtkama koje nisu u mogućnosti kod sebe  zaposliti osobu s invaliditetom, zamjenski ispuniti zakonsku obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ugovaranjem poslovne suradnje s Centrom.

U tu svrhu Centar za društveno poduzetništvo može pružati dogovorene usluge poput čišćenja i održavanja ili izraditi jednostavne tekstilne proizvode za poslovne i promotivne potrebe budući okviru Centra djeluje i šivaonica u Labinu.

Više informacija o Centru može se saznati na stranici www.centar-dp.hr

Foto Istarski boćarski savez

Istrani uspješni na Kadetskom boćarskom prvenstvu Hrvatske: Tian Baričević osvojio tri naslova prvaka

Street Art festival Poreč - Foto POU Poreč

Poziv za ulične umjetnike da se prijave na 24. Street art Poreč