in

Zašto porečke srednjoškolke ANTONELA, ANTONIJA i LEA volontiraju? Jer se osjećaju dobro kada čine dobre stvari

Antonela, Antonija i Lea/Foto Tanja Kocijančić

Učenici porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića ovog su tjedna dobro zasukali rukave i obojali i oslikali sve klupe, stolice i stolove koji se koriste u dječjem kampu Zabavna ljetna baza Društva Naša djeca Poreč. Jedna je to od posljednjih akcija u sklopu Olimpijade volonterstva, tj. aktivnosti projekta Volontiranje To Go, koje su počele lani 15. listopada i trajat će do 31. svibnja ove godine. Projekt provodi Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s TUŠ Antona Štifanića, Volonterskim centrom Istra i DND-om, te u suradnji s različitim organizatorima volontiranja u zajednici, a financijski ga podržava Europska unija iz  Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Dosad je u osam od ukupno deset velikih akcija, koje su imale i brojne podakcije, sudjelovalo 50-ak učenika, a baš svakoj volonterskoj akciji odazvale su se učenice 2. razreda smjera THK Antonija Bandalo i Lea Šmorhaj, te Antonela Kotarac iz 4. razreda HTT smjera.

Zašto su se odlučile sudjelovati i volontirati baš svaki put, pitali smo ih.

„Osjećamo se puno bolje kada znamo da smo napravile dobru stvar“, „Napravile smo nešto dobro u slobodno vrijeme“ i „Baš je zabavno“, govorile su cure uglas.

Kažu nam da bi umjesto da su došle pomoći DND-u da uredi svoju bazu za ljetno druženje 300-tinjak mališana, vjerojatno bile negdje po gradu, sjedile i ne radile ništa.

-Ovako je puno bolje. K tome, dolaze novi volonteri koje smo upoznali i družimo se. Druge učenike možda to ne interesira ili im se jednostavno ne da, jer svaki tinejdžer želi odmarati, posebno nakon svih školskih obaveza. K tome, neki nisu ni dovoljno informirani o volonterskim akcijama, navele su djevojke.

Naravno, kažu nam, da su animirale svoje prijatelje i pozvale ih da im se sljedeći put pridruže u volontiranju i činjenju dobrih stvari.

Nisu zaboravile spomenuti svoju profesoricu etike Dajanu Bošnjak koja ih je motivirala da se uključe i da će im biti zabavno u raditi u sklop projekta Volontiranje To Go.

A zadnjih mjeseci bilo je svakakvih akcija.

Do sada su srednjoškolci imali priliku volonterski se uključiti u provedbu festivala Poreč Dox, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i u radionicu izrade novogodišnjih čestitki u suradnji s Društvom invalida Poreč i Gradskim društvom Crvenog križa Poreč. Sudjelovali su i na Adventu – DND i Gradska knjižnica Poreč angažirali su ih za uloge 4 žive maskote koje su animirale i informirale djecu o programima koji su se nudili, potom su učenici pekli i ukrašavali kekse zajedno s djecom na radionici, miješali su koktele, pomagali u provedbi dječjeg festivala Veseli Glasi – Voci allegre, reviji frizura u Domu za starije i nemoćne, Dana ružičastih majica i izložbi fotografija „Sva lica ljubavi“. Za Uskrs ponovno će sudjelovati u radionicama izradi čestitki u Društvu invalida, a Crvenom križu pomagat će pakirati poklon pakete za potrebite. Također, čeka ih bojanje predmeta za instalacije kojim će ukrasiti okoliš TUŠ-a.

Foto Jelena Prekalj

Večeras u Zuccatu otvorenje 36. slikarske kolonije Riviera

Dom zdravlja Poreč /Foto Tanja Kocijančić

POREČ I ISTARSKI DOMOVI ZDRAVLJA: Zajedno u nabavku novog ultrazvučnog aparata za ginekološku ordinaciju