in

ZATVORITI JEDNO OKO ILI KAZNITI? Kad se Nijemac i Austrijanac parkiraju na kružnom toku kod porečke tržnice

Foto Tanja Kocijančić

Jedna od uobičajenih i svakodnevnih slika u porečkom prometu, bilo ljeto ili zima, jest parkiranje u kružnom toku kod gradske tržnice. No, to se ljeti samo još pogorša jer u grad dođe puno turista, koji, eto, jako brzo poprime ponašanje domaćih ljudi, posebice u prometu, gdje je nekultura doista postala nemjerljiva.

Zašto tražiti mjesto na Velikom parkiralištu, gdje se u špici – a to je od 9 sati do podne – mjesto za parkiranje mora tražiti jako dugo, ili otići u Vrtove, gdje mjesta uvijek ima, ali i tamo se plaća – iako manje. Građani su redovito komotni i parkiraju u rotoru. Tu nema razlike – čine to mladi i stari, manja, lošija i skuplja auta, dostavna vozila, kombiji…

Sve je to uobičajena sličica s ulica Poreča, ali stvarno se rijetko ili nikad ne vidi policajce da kruže ili pak nekoga kažnjavaju. Kad bi dolazili i papreno kažnjavali, ova bi se praksa sigurno prorijedila.

Do prije dvije godine ondje su bili učenici, pripadnici Prometne jedinice mladeži, ali više ih nema. Grad Poreč je odlučio da to više neće financirati, jer te nesretne dečke nitko nije ni doživljavao. Naime, i sami su nam se požalili preklani da to više nikada neće raditi, jer nikad u životu nisu doživjeli toliko neugodnosti, uvreda, psovki, pa čak i prijetnji, ali ponajviše omalovažavanja. A desio se čak i fizički napad jednog vozača na jednog dečka, pripadnika Prometne jedinice mladeži! To su učenii mlađi od 18 godina, za koje su, pak, mnogi govorili da samo stoje u hladu ili sjede negdje sa strane i bespomoćno promatraju one koji krše prometne propise.

Pauk pokušava uredovati koliko može, ali grad nije toliko mali, ulica ima puno, a nepropisno parkiranih još i više. Pa se ne može očekivati od pauka da uvijek bude kod tržnice i diže automobile iz kružnog toka. A kada to pauk i učini, pa ode, nakon toga uvijek dođu novi automobili koji ponovno ondje parkiraju.

Domaći se usude u kružnom toku parkirati bez problema, ali sve više to čine i stranci.To više nikoga ne čudi, jer, kažu mi Porečani, pitanje je sjedi li za volanom automobila s njemačkim tablicama autohtoni Nijemac… No, ima stvarno i pravih Nijemaca koji to čine, a prate ih i Talijani, Česi, Ukrajinci i mnogi, mnogi drugi. Na našoj fotografiji su njemački i austrijski automobil i ne vjerujem da su baš oba vozača porijeklom s Balkana.

Jednostavno, čim prijeđu granicu znaju da se više pravila ne moraju poštivati kao u njihovim državama gdje se to nikad ne bi usudili napraviti.

Zašto? Jer bi ih to jako, jako skupo koštalo.

Neki dan smo na našem Facebook profilu objavili fotografiju njemačkog automobila kako je parkiran u hladu ispred Plodina, ali vodoravno uz kolica za špežu, čime je vozač zauzeo djelomice dva parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

Mnogi su to ponašanje u komentarima oštro osudili i pitali se gdje je pauk, no ima i onih koji smatraju da sezona traje kratko i da im treba progledati kroz prste.

Slično je bilo i dok smo fotografirali njemaško i austrijsko vozilo jučer kod tržnice – poznanik mi je usput rekao da ih ne bi trebalo kažnjavati ili ganjati paukom, jer turisti dolaze samo dva ili tri mjeseca i moramo biti tolerantni. I zatvoriti jedno oko.

Što vi mislite o tome?

Komentirati možete na našoj Facebook stranici.

Kinezi i Istra 1961 osvojili naslove na Dream Cupu Poreč

Prvi put u Istri, a drugi u Hrvatskoj: Velik uspjeh istarskog Studija SONDA koji je osvojio brončanog lava u Cannesu