in

ŽBANDAJ: Počinje gradnja vrtića i jaslica!

Foto Tanja Kcoijančić

Danas, 28. rujna, u foajeu kina gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predstavnik izvođača radova, Darvin Žufić iz tvrtke Vladimir Gortan iz Pazina, potpisali su ugovor o gradnji novog dječjeg vrtića s jaslicama u Žbandaju. Cijela investicija, dakle izgradnja, opremanje, uređenje ceste, okoliša i parkirališta, vrijedna je oko 5,1 milijuna kuna bez PDV-a. Novi će vrtić moći primiti 70-ak djece u dvije vrtićke i dvije jasličke skupine, a uz njega će biti 12 parkirnih mjesta, od kojih 7 za roditelje, a ostalo će biti rezervirano za dobavljače i otale potrebe. Vrtić će se urediti u nekadašnjoj tvornici papira, odmah do Poduzetničkog inkubatora, koja će se za tu namjenu rekonstruirati i dograditi.

Važno je naglasiti i to da će ovaj novi vrtić otvoriti 11 novih radnih mjesta – a to su 8 odgajateljica, kuhar/ica i 2 spremačice.

Za nadzor radova odabrana je tvrtka Singrad za cijenu od 58 tisuća kuna bez PDV-a.

Pripremni radovi su već u tijeku, a izvođač radova bit će uveden u posao 1. listopada, kada se službeno otvara gradilište. Radovi bi trebali trajati oko 6 mjeseci, naglašeno je prigodom potpisivanja.

Ovako će izgledati budući vrtić u Žbandaju

-Ovo je izgradnja već trećeg vrtića i jaslica u protekle tri godine – nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, dok su EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene jaslice i vrtić. Iako smo mali grad, imamo pozitivan prirast već godinama i to nas jako veseli. Ove godine imamo 50-ak mališana više u vrtićima i jaslicama, a u osnovnim školama imamo više od 1.300 učenika, pa Grad Poreč nastavlja s ulaganjem u infrastrukturu za kvalitetno i sigurno odrastanje najmlađih, naglasio je gradonačelnik Peršurić svoje zadovoljstvo i dodao da ovime nastavljaju svoju politiku gradnje manjih vrtića po naseljima.

Osim gradonačelnika i predstavnika investitora, među kojima je bio i voditelj gradilišta Goran Milohanić, na potpisivanju su bili još i predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Divna Radola, pročelnik Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Đulijano Petrović, te predsjednik Mjesnog odbora Žbandaj Sandi Jugovac.

-Gradnja ovog vrtića našem mjesnom odboru puno znači, budući da imamo velik i brz rast prirodnog prirasta. Na ideju gradnji vrtića u Žbandaju došli smo prije nekoliko godina. Najprije smo stari dom obnovili i pretvorili ga u poduzetnički inkubator, a zatim je kao crna točka ostala bivša tvornica papira, pa je MO tražio da se ondje uredi vrtić. Mještani će tako sa školom, inkubatorom i vrtićem s jaslicama moći zadovoljiti sve svoje potrebe, naročito mlade obitelji koje ćemo na taj način zadržati u našem mjestu, rekao je Jakus. Dodao je da će svi, zajedno s predsjednikom MO-a Jugovcem paziti da se poštuju rokovi izgradnje.

Jugovac se zahvalio na odluci da se krene u ovu za njih toliko značajnu investiciju. “Zahvaljujući vrtiću i jaslicama rastemo. Gremo dalje delati”, naglasio je Jugovac.

Ravnateljica Radola navela je da je svake godine na upisima u vrtić vidljivo da ima puno zahtjeva roditelja baš s područja MO-a Žbandaj, koji će sada dobiti u novom vrtiću 4 grupe s ukupno 64 djece od rane do predškolske dobi. Budući da se drže pedagoških standardna, zaposlit će ukupno 11 novih djelatnika.

-S novim vrtićem kada bude u funkciji ukupno će naša ustanova imati 30 odgojnih skupina i čak 490 mališana, kazala je Divna Radola.

Predsjednik uprave tvrtke Vladimir Gortan Darvin Žufić naveo je da će vrtić imati 4 skupine, odnosno 637 četvornih metara bruto površine, igralište s dječjim spravama od 400 kvadratnih metara, te 12 parkirnih mjesta. “Ulazimo u kišni period i nadamo se da ćemo uspjeti ispoštovati zadane rokove od 200-tinjak dana”, rekao je Žufić.

Tekst i fotografije Tanja KOCIJANČIĆ

hdrpl

Nevrijeme pogodilo Rovinj: Plimni val poplavio rivu, nosio kante i motore

POREČ: Crveni križ priprema novu akciju darivanja krvi