in

Bina Istra donirala Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka važan uređaj za liječenje teško bolesnih malih pacijenata

Foto Bina Istra

Tvrtka Bina Istra donirala Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka portabilni ultrazvučni kolor-dopler uređaj s dvjema sondama, videopisačem i postoljem na kotače

bina istra
Foto Bina Istra – Donacija KBC-u Rijeka – Aleksandar Ovuka

U okviru humanitarne akcije „Život nema cijenu“, Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka BINA Istra i partneri donirali su prijenosni ultrazvučni kolor-dopler uređaj Venue Fit proizvođača General Electrics, vrijednosti 33 725 eura s PDV-om. Uređaj će u mnogočemu pomoći u liječenju prvenstveno srčanih, ali i drugih teško bolesnih pacijenata. Tim ultrazvučnim aparatom i specijaliziranim sondama koje su uz UZV aparat, liječnici kardiolozi Klinike za pedijatriju moći će i kod najmanje djece, kada je to potrebno, lakše postaviti centralne venske i arterijske linije.

„Ovo je kompaktan, suvremen i moderan uređaj za dječju kardiologiju koji će povećati kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite. Zajedno s ostalom modernom opremom u novom bolničkom kompleksu na Sušaku čini ukupnu kvalitetu europske i svjetske razine, stoga posebno zahvaljujem BINA Istri na današnjoj, ali i na prethodnim dvjema donacijama jer ukupna vrijednost doniranih uređaja BINA Istre KBC-u Rijeka premašuje 150 000 eura“, istaknuo je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med. 

Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu prof. dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana, dr. med., naglasila je da će novim uređajem biti omogućena neinvazivna metoda liječenja, a budući da je prijenosan, u vrlo kratkom roku omogućit će liječnicima doći do naših najmanjih pacijenata, gdje god se oni nalazili. Koliko je uređaj važan i liječnicima,  istaknuli su specijalisti pedijatrijske kardiologije.

„U kateterizacijskom laboratoriju kod najmanje djece pristup krvnim žilama izrazito je težak, a ovaj aparat ima izrazito kvalitetnu rezoluciju i omogućit će nam izvrstan prikaz žile koju želimo punktirati. Radi se o uređaju vrhunske tehnologije koji u potpunosti ispunjava ono što nam treba u ovom trenutku“, istaknuo je specijalist pedijatrije s užom specijalizacijom iz pedijatrijske kardiologije Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka prim. mr. sc. Neven Čače, dr. med.

Specijalist pedijatrije s užom specijalizacijom iz pedijatrijske kardiologije Aleksandar Ovuka, dr. med., demonstrirao je rad uređaja s dvjema sondama i objasnio na koji se način obavljaju pregledi srca. Donatori iz tvrtke BINA Istra s velikim su interesom slušali liječnike o tome koliko će novi donirani uređaj pridonijeti kvaliteti liječenja.

Generalni direktor BINA Istre d. d. Dario Silić istaknuo je da je prvenstveno impresioniran izgledom novog bolničkog kompleksa. „Prvi sam put ovdje i mogu obećati da ćemo i dalje ulagati u infrastrukturu prometnica i tunela Učka kako bi naši građani što brže i sigurnije mogli putovati do riječkog KBC-a. Što se tiče donacija, isto tako mogu obećati da ovo nije ni prva ni posljednja jer shvaćamo koliko je važno ulagati u opremu. Iako je ovo nova i moderna bolnica, novih uređaja nikad nije dovoljno“, dodao je Silić. 

Tehnički direktor BINA Istre d. d. Christian Santaleza naglasio je kako se tvrtka nalazi u velikom investicijskom ciklusu, ali da vode računa i o programu održivog razvoja uz pomoć kojeg žele sudjelovati u životu zajednice.

Na tome je posebno zahvalan i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović koji je istaknuo da mu je drago što BINA Istra povezuje Istru i Kvarner, a ujedno pomaže i pacijentima. Dodao je da će prometna povezanost  prema lokaciji Sušak uskoro biti puno bolja, kad budu završeni radovi na rotoru u blizini novog bolničkog kompleksa. 

Svoje dojmove na svečanoj primopredaji kolor-doplera izrazila je i zamjenica župana primorsko-goranskog Marina Medarić. Naglasila je da donacije BINA Istre dokazuju da tvrtka nije isključivo orijentirana na ekonomsko-interesno poslovanje, već nastoji pomoći i široj zajednici te se nada da će čin djelatnika BINA Istre potaknuti i ostale tvrtke da se uključe u doniranje.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. Alen Ružić uručio je zahvalnicu generalnom direktoru BINA Istre Dariju Siliću i još jednom zahvalio na vrijednoj donaciji.

Prijenosni ultrazvučni kolor-dopler uređaj Venue Fit R4 iz 2023. godine tvrtke proizvođača General Electrics, omogućuje višesmjerno skreniranje, automatsku optimizaciju slike, arhiviranje slike na SSD-u i USB-u, sadrži LCD monitor visoke rezolucije, dva aktivna konektora za dvije multifrekventne sonde, arhivu s bazom podataka, digitalnu tipkovnicu i videoprinter marke Sony. Lako je prenosiv i praktičan, teži svega 5,5 kilograma s ugrađenom baterijom Lithium Ion, a s postoljem za UZV konzolu na kotačima moguće je doći do pacijenta kod kojeg je potrebno pregledati srce gdje god da se pacijent nalazi, priopćeno je iz Bina Istre.

Foto Tanja Kocijančić - Zoran Rabar i Nenad Velenik

POREČ slavi Dan grada i Praznik rada uz bogat program i koncerte

Foto Porezna uprava

Porezna uprava upozorava na pokušaj prijevare: Ne nasjedajte na lažne poruke!