in

BUJŠTINA: Životno ugroženi pacijenti zbrinjavat će se u Izoli – obavezna Europska kartica zdravstvenog osiguranja

U sklopu EU projekta „Cjelovit pristup poboljšanju hitne medicinske službe na prekograničnom području“, od 1. srpnja 2019. godine životno ugroženi pacijenti moći će se zbrinjavati u bolnici u slovenskoj Izoli. Važno je pritom istaknuti kako je jedan od preduvjeta za prijevoz pacijenata posjedovanje važeće Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO). 

Ovim projektom učinjen je povijesni preokret u dosadašnjoj praksi liječenja hitnih pacijejnata u Istri. Naime, postoje stanja kod kojih uz odmah poduzeto odgovarajuće liječenje izvan bolnice, ishod liječenja ovidi o brzoj operativnoj intervenciji, koja se ne može napraviti izvanbolnički, nego ju je potrebno napraviti čim prije u bolnici. Zbog velike udaljenosti sjeverozapadnog dijela Istre do prve odgovarajuće bolnice, ta grupa pacijenata imala je puno lošiji ishod liječenja no što bi to trebalo biti, navodi se u priopćenju Gordane Antić, voditeljice projekta Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i zamjenice ravnatelja ZHMIŽ. 

Naglašavajući važnost posjedovanja EKZO kartice, dr. Antić navodi: „Hitna stanja se događaju bez najave, ne može se znati hoće li se netko od žitelja Istre, koji inače ne živi u njezinu sjeverozapadnom dijelu tamo zateći, stoga smo mišljenja da svi naši građani trebaju napraviti EKZO karticu“. 

Prema objavi na službenoj stranici Grada Novigrada, dodatne informacije o Europskoj kartici zdravstvenog osiguranja i obrazac zahtjeva za njezino izdavanje dostupni su na web stranici www.cezih.hr .

TAR: Općina poziva građane da ispune anketu za izradu PROGRAMA UKUPNOG RAZVOJA

Od danas u nadzor fiskalizacije kreću inspektori – tri djelatnosti su posebno na udaru