in

CRVENI METEOALARM ZBOG VRUĆINA – Preporuke Crvenog križa, posebno za starije osobe

Plaža hotela Pical 2019./Foto Tanja Kocijančić

Ovog vikenda diljem Hrvatske očekuju se iznimno visoke temperature zbog čega je izdan i crveni meteoalarm za gotovo sve regije, koji označuje da vrijeme predstavlja vrlo veliku opasnost. “Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, upozorio je DHMZ.

Objavljujemo savjete Crvenog križa Buje kako se nositi s vrućinama – Već smo duže vrijeme suočeni s vrlo visokim temperaturama i suhim vremenom. Savjeta za očuvanje zdravlja nikad dosta pa se valja ponovno prisjetiti preporuka za zaštitu od vrućina.

 • Izbjegavajte jako sunce
 • Održavajte ugodnu temperaturu kuće/stana
 • Pijte dovoljno tekućine
 • Jedite dovoljno laganih obroka
 • Provjeravajte i javljajte se obitelji, prijateljima, susjedima, naročito starijima
  -Oblačite laganu i prozračnu odjedu
 • Izbjegavajte teže fizičke napore
 • NE PIJTE ALKOHOL
 • Pazite na svoje ljubimce (naročito imaju li dovoljno vode)
 • NE OSTAVLJAJTE DJECU I LJUBIMCE U PARKIRANIM VOZILIMA, niti samo na kratko!!!
  Posebno valja naglasiti preporučene mjere zaštite zdravlja za osobe starije dobi pri izlaganju visokim temperaturama zraka iznad 30°C, a osobito za osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti su:
  Osobe starije dobi se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti;
  Prigodom izlaska iz svog prebivališta, osoba starije dobi mora zaštiti glavu šeširom, kapom ili maramom;
  Nužno je redovito dnevno uzimanje dovoljno tekućine (8 čaša negazirane vode, čaj, juha, varivo). Treba izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Preporučeno je uzimanje puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se smjernica pravilne prehrane za osobe starije dobi;
  Osim pridržavanja uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestala kontrola krvnog tlaka;
  Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice, suhoće usta i kože (dehidracije) znak je za uzbunu, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene. Takva se osoba mora žurno javiti svom izabranom doktoru opde prakse/ obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj medicinskoj službi.

Crveni meteoalarm u subotu je izdan za sve regije osim osječke i gospićke, za koje je na snazi narančasto upozorenje. Za nedjelju je na snazi crveno upozorenje za kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

U nedjelju će predahnuti stanovnici šireg područja Zagreba i Karlovca gdje će biti na snazi žuto upozorenje koje signalizira umjerenu opasnost, dok na području Knina i Osijeka neće biti nikakve opasnosti od toplinskog vala. Crveno upozorenje ipak ostaje na snazi i u ponedjeljak za širu regiju oko Rijeke, Splita i Dubrovnika.

novigrad

HTZ: U Hrvatskoj dnevno boravi više od milijun gostiju

Foto Tanja Kocijančić

POREČ: Kreće prvi natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Novi zakon ima nove obaveze, pravila i kazne