in

Danas je Svjetski dan muzikoterapije – u Poreču se obilježava radionicom u Domu za starije i nemoćne i predavanjima za učitelje

Danas, 1. ožujka, obilježava se Svjetski dan muzikoterapije. Smatra se da je ožujak mjesec svijesti o muzikoterapiji i njenim blagodatima za pojedinca. Zdravi grad Poreč obilježit će ga sa svojom vanjskom suradnicom Dajanom Miloš, mladom psihologinjom koja završava poslijediplomski studij Muzioterapije u Osijeku. Dajana će u organizaciji Zdravog grada, a u suradnji s Domom za starije i nemoćne Poreč danas odraditi muzikoterapijsku radionicu za korisnike poludnevnog boravka od 10.30 do 12 sati. Potom će u 13 sati održati predavanje za prošireni stručni tim Zdravog grada, stručne suradnike škola Poreča i Poreštine te za predstavnike razrednika iz istih škola na temu primjene muzikoterapije u radu s djecom s teškoćama i adolescentima, objavio je Zdravi grad.

Svjetski dan muzikoterapije ustanovila je Svjetska federacija za muzikoterapiju (WFMT) koja je osnovana 1985. godine u Genovi u Italiji i sljedeće će godine slaviti punih 35 godina neprekidnog postojanja i rada u promicanju muzikoterapije diljem svijeta. Članovi Federacije su organizacije za glazbenu terapiju, programi obuke, certificirani glazbeni terapeuti, studenti glazbene terapije i pojedinci povezani s glazbenom terapijom. Svjetska federacija za muzikoterapiju (WFMT) posvećena je razvoju i promicanju muzikoterapije u svijetu kao umjetnosti i znanosti. Federacija podržava globalni razvoj obrazovnih programa, kliničke prakse i istraživanja kako bi pokazala doprinos muzikoterapije čovječanstvu. Ona okuplja zemlje svijeta u kojima postoji muzikoterapijska djelatnost. Svaki kontinent unutar Svjetske federacije ima i svog studentskog predstavnika. Zanimljiva je činjenica da, iako Hrvatska nije punopravna članica Svjetske federacije, ima hrvatsku studentsku predstavnicu za Europu – Mariju Pranjić, muzikoterapeutkinju s diplomom Sveučilišta Anglia Ruskin (UK). Muzikoterapeute u Hrvatskoj okuplja Hrvatska udruga muzikoterapeuta koja je članica Europskog udruženja za muzikoterapiju (EMTC).
Zanimljivo je i da je u Osijeku započeo s radom prvi hrvatski formalni poslijediplomski studij iz Muzikoterapije.

Muzikoterapija se uspješno primjenjuje u kliničkoj i savjetodavnoj praksi, odgoju i obrazovanju, gerijatrijskim programima, na području ovisnosti i sl. Korištenje muzikoterapije omogućava dopiranje do osoba sa specifičnim teškoćama, čak do onih s neurološkim oštećenjima mozga, a posebno onda kada imaju problema u izražavanju govorom. Baš zato muzikoterapija može imati značajan učinak za osobe sa specifičnim teškoćama, povučene, socijalno izolirane, a nalazi svoju primjenu kod svih dobnih skupina i svih ranjivih skupina (stariji, djeca, adolescenti), priopćio je Zdravi grad Poreč.

VIŠNJAN: Korado Korlević o asteroidima i kometima večeras u Palači Miani

KUDA OVO VODI? Istramet: Najtopliji završetak veljače u povijesti mjerenja