in

DOM ZDRAVLJA POREČ: U izolaciji 9 liječnika i medicinskih sestara

Dom zdravlja Poreč - Foto Tanja Kocijančić

Dom zdravlja Poreč, kao jedno od mjesta koja su izloženija virusu, nije izbjegao poteškoće u radu zbog Covida-19, slično kao i u mnogim drugim zdravstvenim ustanovama diljem zemlje.

Naime, kako doznajemo od voditeljice porečkog Doma zdravlja dr. Radmile Korlević, u izolaciji su trenutno tri liječnika, zatim pet medicinskih sestara i tehničara, te jedan vozač saniteta koji je prevozio zaraženu pacijenticu. Dva doktora rade u porečkom Domu zdravlja, a jedan koji radi po njihovom kapom ima ambulantu u Vrsaru. Dok njega nema mijenja ga tamošnja liječnica dr. Vesna Janko Radovan.

U ovoj situaciji, a i inače manjka liječnika i medicinskog osoblja, porečki Dom zdravlja našao se u dodatnim problemima, kaže nam dr. Korlević.

-U normalnim uvjetima rada ima nas na knap, a sada kada je toliko njih izvan pogona snalazimo se kako možemo. Uglavnom koristimo unutarnje, postojeće resurse. Sada medicinska sestra iz jedne ambulante zapravo pokriva dvije, rade se dvostruke smjene i osiguravamo zamjene među postojećim doktorima. Imamo sreće da imamo mladog doktora, novozaposlenog, ali ugovor mu traje do kraja godine. On pokriva ambulantu u Novigradu, a onda odrađuje drugu smjenu u Poreču, kaže dr. Korlević, nadajući se da se neće javiti još liječnika i drugog osoblja koji moraju u samoizolaciju.

No, bliski rad s pacijentima donosi taj rizik. Sustav je već sada prenapregnut, jer ljudi rade dvostruke smjene. Radi se zapravo duplo i gomilaju se prokovremeni sati.

Dr. Korlević apelira na pacijente još jednom da se drže mjera, nose zaštitne maske i poštuju sve preporuke koje su propisane, jer tako štite sebe i osoblje Doma zdravlja.

-Molimo ljude za strpljenje i razumijevanje. Većina djelatnika se maksimalno trudi s pacijentima, ali čim netko ispadne iz pogona, onda oni drugi moraju raditi duplo. Jer drugih nema. Jedna medicinska sestra uz svoj redovan posao s pacijentima javlja se na telefon u dvije ambulante, dakle dvostruko više poziva, uputnica, recepata. Mjesecima se nas obiteljske liječnike proziva da se ne javljamo na telefon, ali zapravo se ne stiže odraditi posao, komentirala je dr. Korlević.

Uhićen u Rijeci, krao u Novigradu: Pokušao opljačkati market

ISTARSKI STOŽER UPOZORAVA: Raste broj teže oboljelih od Covida – Maske i u kafićima obavezne, izbjegavajte okupljanja!