in

Dr. Mamontov u Poreču – Godišnje se u Hrvatskoj otkrije 12.000 novih slučajeva raka prostate – od toga u Istri 150

Klub Galija - ilustracija

I ove godine u okviru aktivnosti udruge Martinščak z muštaci dr. Predrag Mamontov je u srijedu gostovao u Poreču u prostoru Kluba umirovljenika Galija. Predavanje su suradnički organizirali Zdravi grad Poreč i Klub Galija. 

Kao liječnik i specijalist urolog dr. Mamontov je sa svojim suradnicama u udruzi posvećen unapređenju muškog zdravlja. Na svoja predavanja uvijek poziva muškarce svih dobnih skupina ali i žene (partnerice, majke, sestre, žene..) koje mogu motivirati muškarce da odgovornije  brinu o vlastitom zdravlju.  Svoje predavanje započeo je rečenicom „..mi muškarci živimo kraće od žena, bolesniji smo od žena, a manje o tome govorimo zato određeni problemi nisu na vrijeme prepoznati i liječeni“.

Naglasio je kako su problemi muškog zdravlja dijelom i kulturološki uvjetovani. Naime, muškarci su u našoj kulturi odgajani da budu čvrsti i jaki pa ne pričaju o bolesti za razliku od žena, tako žene ranije otkriju bolesti, ranije se liječe i dulje žive. Pojasnio je osnovnu ideju rada u volonterskoj udruzi koju vodi, a to je pomoći muškarcima da žive sretnije, dulje i kvalitetnije u tri osnovna koraka: 1. senzibilizacija javnosti na probleme i rizike; 2. davanje adekvatne informacije (govorenje stručnjaka i davanje točnih informacija o muškom zdravlju/bolestima); 3. promjena stava i načina razmišljanja.

Iznio je i „crne brojke“ koje pokazuju da muškarci žive 6 godina kraće od žena, teže podnose bolest, ne govore o problemima. Problemi muškog zdravlja o kojima je govorio jesu tumor prostate kod muškaraca srednje i starije dobi, tumor testisa kod mladih muškaraca i depresija.
Prikazao je evidenciju pokazatelja prema kojima od 2013. do 2016. godine postoji stalna tendencija rasta tumora prostate te se kreće na oko 12.000 novootkrivenih slučajeva godišnje u Hrvatskoj.

Lani je u Istri zabilježeno 150 novootkrivenih slučajeva. Zastupljenost problema je i veća jer uvijek postoje neotkriveni slučajevi. Problem je što se u RH pregledava okvirno 20 % muškaraca dok ostali prolaze „ispod radara“. Za usporedbu je naveo kako se u susjednoj Sloveniji godišnje pregledava oko 60% pacijenata što daje veću mogućnost njihove zaštite i izliječenje.

Kazao je kako su u maloj zemlji kao RH to ozbiljne brojke jer broj otkrivenih slučajeva godišnje predstavlja veličinu jednog manjeg ili srednjeg grada. Oko 8.000 muškaraca godišnje umre od tumora proste. Dio tragičnih slučajeva može se spriječiti jer se tumori proste danas vrlo uspješno liječe kada su otkriveni na vrijeme. Prostata ili kestenjača je žlijezda koja kod svih muškaraca u 40. godini počinje rasti i važno ju je pregledavati jednom godišnje na sistematskom pregledu kod urologa.

Doktor je iznio i važna saznanja o drugom riziku, za mlade muškarce, tumoru testisa. Naime,  tumor testisa je bolest isključivo mlađih muškaraca od 15. do 40. godine. Danas se iznimno uspješno liječi ako se rano prepozna. Osnovna prevencija je samopregled testisa koji je dovoljno obaviti jednom mjesečno kod tuširanja i ako se utvrdi bilo kakva kvržica i(li) zadebljanje, potrebno je javiti se liječniku.

Treća bolest se tiče mentalnog zdravlja muškaraca, a riječ je o depresiji. Depresija je vrlo čest poremećaj mlađih ljudi koji se ne prepoznaje i koji ako se ne liječi može dovesti, u drastičnim situacijama do ozbiljnih smetnji, nefunkcionalnosti pa i do  samoubojstva. Javlja se između 18. i 45. godine života.

Depresija je kod muškaraca povezana najčešće s burn-out sindromom (izgaranje na poslu) zbog pretjerane poslovne predanosti i angažiranosti. Može se javiti i kao reakcija/odgovor na razne stresove tijekom života ili u starijoj dobi uslijed teškoća prilagodbe na mirovinu. Depresija se može liječiti,  bitno je prepoznati znakove i javiti se liječniku obiteljske medicine, a po potrebi i psihologu, psihoterapeutu ili  psihijatru.

Neposredan i srdačan dr. Mamontov se uobičajeno odmah povezao sa prisutnima, usmjeravao i odgovarao na pitanja, davao po potrebi direktne savjete i podršku kao odgovor na konkretne probleme. Poručio je svim muškarcima da prate svoje tijelo jer tako brinu o zdravlju te da uslijed svake smetnje ili nesigurnosti u odnosu na svoje stanje odu na pregled i savjetuju se s liječnikom.

Izvor: Zdravi grad Poreč

Bez vode 29. studenog dio Kaštelira i Vrsara

Gradska knjižnica Poreč: Otvorene prijave za 11. sezonu projekta “Dam-daš”