in

Dr. Slavko Sakoman u Poreču: Živimo u društvu koje potiče legalnu konzumaciju sredstava ovisnosti

Dr. Slavko Sakoman, najveći stručnjak u Hrvatskoj iz oblasti liječenja i prevencije ovisnosti o drogama, i ove je godine tradicionalno boravio u Poreču te s mladima i stručnim timovima Poreča zatvorio ovogodišnji program Mjeseca borbe protiv ovisnosti 2019.

Dr. Sakoman je 26. godinu za redom boravio u Poreču te je iz uloge stručnjaka, učitelja , supervizora i prijatelja Poreča govorio mladima i stručnjacima na samom kraju Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Na tribinama s mladima naziva Odrasti neovisan govorio svim osmašima porečkih škola, OŠ Poreč, Finida i B. Parentin, o rizicima odrastanja, odgovornom donošenju odluka, savjesti, posljedicama eksperimentiranja s drogama ili njihova konzumiranja te kakao se oduprijeti rizicima, birati društvo, način zabave i ostati zdrav. Živopisan i dinamičan stručnjak sa bogatim iskustvom u liječenju ovisnika mladima je uvijek vrlo dojmljiv i godinama jednako zanimljiv. Donosi priče iz svoje bogate prakse, zorno prenosi mladima njima lako prepoznatljive rizične situacije koje sreću tijekom odrastanja i kako ih prevladati, govori o odnosu s roditeljima te pogubnim posljedicama konzumiranja droga za ovisnike koje je liječio u svojoj dugogodišnjoj liječničkoj praksi. Na tribinama mladi pozorno slušaju, komuniciraju, postavljaju pitanja te s veliki interesom sudjeluju u tribini sa koje odlaze prepuni dojmova. Zanimljivo je kako s dr. Sakomanom , u dvosatnom vremenu trajanja svake tribine, mladi  stvaraju kontakt i odnos povjerenja te nemali broj mladih sa tribine odlazi spontano se  rukujući s njim uz jednostavnu i iskrenu  poruku  „hvala vam doktore“.  

Dr. Sakoman je pozvan da sudjeluje i na porečkom okruglom stolu na temu Kokain – distribucija, konzumacija, posljedice i uloga stručnjaka. Na okruglom stolu su sudjelovali tim Zdravog grada, stručni suradnici porečkih škola i škola Poreštine, Centra za socijalnu skrb Poreč, Obiteljskog centra IŽ, Policijske uprave istarske, Prekršajnog suda u Puli. Otvorila ga je i moderirala ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš, psihologinja i psihoterapeutkinja. Otvorila je diskusiju u ime porečkog tima o rizicima distribucije i konzumiranja kokaina, specifičnostima ponašanja kokainskih ovisnika te ulozi stručnjaka u njihovu tretmanu, činjenici da se kokainski ovisnici regrutiraju iz viših slojeva, da su „negativan model“ mladima u okruženju te da se teško odazivaju u tretmane. Istra , pa onda i Poreč, kao teritorijalno i funkcionalno područje visokog standarda za RH uvjete te mjesto miješanja stanovništva iz Europe i svijeta, trendova i sredstava ovisnosti rizično je područje za preprodaju i konzumaciju sredstava ovisnosti. Kokain predstavlja specifičan rizik, uglavnom ga koriste osobe iz viših socioekonomskih skupina od korisnika heroina.  To su osobe koje žele uzbuđenje i zabavu, ponekad žele pomoću ovog sredstva ovisnosti nadvladavati napore posla. Dugoročno ulaze u ozbiljne probleme, osobnu/obiteljsku nefunkcionalnost i ovisnost, rizična ponašanja, loše međuljudske odnose.

Dr. Sakoman je naglasio da živimo u licemjernom društvu koje potiče konzumaciju legalnih sredstava ovisnosti, ostavlja veliki medijski prostor  za reklamiranje konzumacije sredstava koje potiču ovisnost (cigarete, pivo, Hrvatska lutrija..).

S druge strane, gotovo uopće nema medijskog prostora za propagiranje zakonske regulative i mjera zaštite (npr. zabrane točenja ili prodaje alkoholnih pića maloljetnicima). Isto tako ponavlja kako je opće poznato da eksperimentiranje s „legalnim“ sredstvima ovisnosti utire put i povećava rizik za posezanje za ilegalnim drogama. Stoga ističe da je prvi i važan rizik za odrastanje mladih u RH ne funkcioniranja mjera društvene zaštite mladih (zakoni se  u ovoj sferi loše provode i nadziru).

Drugi važan čimbenik zaštite je smanjenje dostupnosti (zapljene droge) i procesuiranje osoba koje distribuiraju droge te besramno zarađuju na nesreću konzumenata. Ističe kako ni zaplijene u RH nisu sukladne kolanju kokaina te da u RH kola više kokaina nego u Skandinaviji. Ističe kako je korištenje kokaina poraslo u čitavoj EU za oko 30% no u Europi su i zaplijene porasle za oko 200% . U RH je situacija bitno drugačija , konzumacija kokaina je porasla značajno više nego u Europi, a nema ozbiljnih zapljena.  Što se tiče zapljena pozitivno je istakao upravo aktivnost policije u Istri i Zadru koji su jedini u RH iskočili sa značajnijim zapljenama kokaina. Naglasio je da je sustav društvene zaštite i provođenje na zakonu utemeljenih ograničenja i represije od presudne važnosti za svako društvo i zaštitu mladih te pomaže preventivnim timovima u njihovu radu. Jer, kako je naglasio, ukoliko postoji velika izloženost/dostupnost droge dešava se da i uz edukacije, informiranje i nadzor obitelji određeni broj mladih posrće i poseže za drogom.

Dr. Sakoman je zajedno sa stručnjacima Poreča zaključio kako tretman ovisnika o kokainu nosi nove izazove. To su pojedinci specifičnih osobina, bolje socioekonomske moći kojima život uz kokain postaje osobni stil i način života te oblikuje sustav vrijednosti u kojemu dominira hedonizam (ugoda),  želja za zabavom, provodom, novcem i raskalašenim načinom života. Iznimno teško dolaze u terapiju što šteti njima ali i mladima u okruženju koji promatraju njihovo ponašanje. Stoga tretman ovisnika o kokainu predstavlja poseban izazov i za stručnjake. Zahtijeva uz stručno znanje, puno strpljenja, razvijanje odnosa povjerenja iz kojega iskazivanje iskrene želje da ih se motivira i da im se pomogne mijenjati način života, sustav vrijednosti i nezdrave navike.

Zdravi grad Poreč

Božićni koncert u Kašteliru 18. prosinca

POREČ: Pobjednice dječjeg festivala Veseli glasi – Voci allegre Eni Trbara i Viktorija Komšić