in

DRUGI PUT U POVIJESTI: Rovinjska Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju zatvorila vrata

Foto: Bolnica "Prim. M. Horvat"

Zbog novonastale situacije uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19 i na temelju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka donijeta je odluka o privremenoj obustavi rada svih djelatnosti Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj, objavila je ova ustanova na svojoj web stranici.

-S obzirom da je u ovom trenutku značajno otežano praćenje epidemiološkog lanca na terenu, te kako naše građane ne bi izložili nepotrebnom riziku napuštanjem svojih domova, donijeli smo ovu tešku odluku, a odnosi se na vremenski period od 28. ožujka do, za sada, 14. travnja. U ovom će se razdoblju, nadamo se, iskristalizirati epidemiološka slika, pa samim time iznova omogućiti postavljanje jasne epidemiološke trijaže pri dolasku u bolnicu, poručuju iz te rovinjske ustanove.

Pacijenti će se otpuštati postepeno do petka, 27. ožujka, do 16 sati, do kada će raditi i sve ambulante s naručenim pregledima, a svi pacijenti koji imaju termine fizikalne terapije u vremenu do 14. travnja, tj. do kada će bolnica biti zatvorena – dobit će nove.

-Situacija je ozbiljna i svatko je pozvan na odgovornost. Bolnica Rovinj je još uvijek „koronavirus free bolnica“, a upravo će nam ova činjenica omogućiti ponovno otvaranje naših vrata u iznimno kratkom roku kada se širenje bolesti COVID-19 stavi pod nadzor. Kao što se već jednom desilo u povijesti naše ustanove, i ovoga će puta, vrlo skoro, Bolnica Rovinj biti spremna ponovo izliječiti stotine i rehabilitirati tisuće naših pacijenata, a što ovisi isključivo o nama samima.

Do tada, apeliramo na sve sugrađane da budu odgovorni i ostanu kod kuće, poručeno je javnosti.

Ovo je tek drugi put u njenoj povijesti da bolnica zatvara svoja vrata. Naime, kako je objavljeno na web stranici, uoči Prvog svjetskog rata tadašnji ravnatelj dr. Enoch Zadro donio je odluku o zatvaranju današnje Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, a tadašnjega Morskog lječilišta Grada Beča „Marija Terezija“. Djeca su morala napustiti Rovinj i otići u mjesta diljem Austro-Ugarske Monarhije gdje su imala prijavljena svoja prebivališta. Krevete s posteljinom i ostali pokretni inventar Carsko-kraljevska ratna mornarica odnijela je u Pulu, a medicinsko je osoblje mobilizirano, među kojima i ravnatelj dr. Enoch Zadro, koji je cijeli Prvi svjetski rat proveo na bojištima. U isto vrijeme dolazi do sklanjanja stanovništva južne Istre, pa tako i stanovništva Rovinja, u dijelove Monarhije za koje se pretpostavilo da neće biti izložene ratnim zbivanjima. Rovinježi su organiziranim vlakovima otišli u organizirano naselje Wagna u Austriju, a grad je ostao gotovo pust. Nakon završetka rata, u travnju 1919. godine, na inicijativu dr. Enocha Zadra i po odluci Komesarijata u Trstu, Bolnica je ponovno započela sa svojim radom.

Također, krug bolnice bit će za to vrijeme zatvoren i za šetače.

Cijelu odluku o zatvaranju bolnice pročitajte na

https://www.bolnica-rovinj.hr/images/dokumenti/Odluka_o_privremenoj_obustavi_rada_Bolnice-25.03.2020.pdf

Druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, nepoznato kako se zarazio

NOVIGRAD: Večeras, 26. ožujka, dezinfekcija po cijelom gradu