in

FUNTANA: Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena – u Istri ih godišnje oboli 130, a umre 50

Foto Tanja Kocijančić

U suradnji sa ženskom udrugom Loza iz Funtane Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula organizirao je predavanje o prevenciji raka dojke i radionicu o samopregledu dojki koji su održani u galeriji Zgor murve u Funtani.

Rak dojke najčešća je maligna bolest u žena u Istri od koje prosječno godišnje oboli 131 žena, a umre 50.

Nakon što je goste pozdravila u ime domaćina predsjednica Loze Katia Šebalj predavanje je održao dr. Mario Božac, specijalist onkologije i radiologije, koji je detaljno objasnio o kakvoj se bolesti radi, kako se manifestira i liječi. Istaknuo je da je izlječiv ako se na vrijeme otkrije, odnosno da je važno mamografiju obavljati na vrijeme.

Nažalost, ta bolest ne pogađa više samo starije žene, nego sve više i mlađe, a to je potvrdila predsjednica Kluba Gea Nataša Vitasović, istaknuvši da im se sve više mladih žena obraća za pomoć.

Potom je radionicu o samopregledu dojki održala patronažna sestra Suzana Forlani koja je točno pokazala na koji se način može prepoznati na sebi neprirodna kvržica koja mora biti znak za uzbunu.

Vitasović je pozvala žene da im se jave, jer im mogu pružiti svu potrebnu pomoć. Također, pozvala je žena da mamografiju obave u pulskoj bolnici, jer mamografi koji se koriste u ostalim gradovima Istre nisu dovoljno kvalitetni i ne daju pouzdane podatke.

Klub žena liječenih od karcinoma dojke GEA – Pula osnovan je na inicijativu Lige protiv raka Pula 1997. godine. Od lipnja 2001. godine djeluje kao samostalna udruga s vlastitim tijelima upravljanja.

Misija ove udruge jest pružanje psihosocijalne pomoći ženama oboljelim i operiranim od raka dojke i članovima njihovih obitelji, podizanje svijesti stanovništva o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke, poticanje žena na samopregled i sistematske preglede s ciljem ranog otkrivanja bolesti, pružanje kvalitetne postoperativne rehabilitacije oboljelim i liječenim od karcinoma dojke. Potom važna im je i suradnja i udruživanje sa sličnim udrugama i organizacijama te zdravstvenim, socijalnim i drugim ustanovama koji djeluju na područjima prevencije i psihosocijane skrbi o oboljelima od karcinoma dojke s ciljem poboljšavanja uvjeta liječenja, povećanja prava i poboljšanje razine psihosocijalne skrbi oboljelih i liječenih od raka dojke.

Klub žena je mjesto u kojem žene oboljele i liječene od karcinoma dojke i njihove obitelji dobivaju potrebnu psihosocijalnu, informacijsku, logističku, edukacijsku, savjetodavnu, kvalitetnu postoperativnu rehabilitaciju.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

TAR izrađuje svoj kalendar za 2020. – poziv fotografima da pošalju svoje radove!

U četvrtak počinje dogradnja oborinskog sustava u Parku Olge Ban