in

Gradovi i općine financiraju obnovu dječjeg odjela za rehabilitaciju – Župan: Kad su djeca u pitanju treba nam zajedništvo

Foto Istarska županija

U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj, ustanovi čiji je osnivač Istarska županija, danas je  održano svečano potpisivanje Pisma namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji Projekta rekonstrukcije i opremanja  njenog Odjela za dječju rehabilitaciju.

Foto Istarska županija
Dr. Marinko Rade – Foto Istarska županija

Povezani jedinstvenim zajedničkim interesom i namjerom suradnje u realizaciji projekta, župan Istarske županije, kao i svi gradonačelnici, gradonačelnica, te načelnici/e istarskih gradova i općina, preuzimaju obvezu da će u razdoblju od 2022. do 2034. godine sufinancirati kreditne obveze za rekonstrukciju Odjela dječje rehabilitacije.

Ovaj događaj od povijesnog je značaja za sve građane Istarske županije, kao i samu Specijalnu bolnicu Rovinj, jer se po potpisanom Pismu namjere svih dionika može krenuti s realizacijom zajedničkog projekta, a to je osiguranje adekvatnih uvjeta pružanja zdravstvene zaštite najmlađim pacijentima.

Prije samog čina potpisivanja, prisutnima se obratio istarski župan Boris Miletić, od kojeg je i krenula inicijativa, iznesena na koordinaciji s gradonačelnicima, odnosno načelnicima, o zajedničkom sufinanciranju adaptacije i opremanja dječjeg Odjela. Župan se tom prilikom još jednom zahvalio svim istarskim načelnicima i gradonačelnicima.

“Ključan je lider kolektiva, a za ravnatelja rovinjske Bolnice mogu reći da je doista pravi borac, kako za svoje djelatnike i ustanovu, tako i za nadogradnju svega. Siguran sam da dr. Marinko Rade danas može birati kontinent i ustanovu gdje može dobiti puno bolje plaćeni posao, no on voli svoj grad, svoje zaposlenike i svoju ustanovu. Stoga, on će ostati u svom gradu dok god ima podršku zajednice i dok god vidi da svojim znanjem može pridonijeti razvoju sustava jer on sve ovo sigurno ne radi samo zbog plaće, već zbog zajednice. Zajednički možemo zaista postići puno više nego što to možemo učiniti pojedinačno. Potrebe naših najmlađih pacijenata pokrivaju čitavu županiju i kada su takve potrebe u pitanju, administrativne granice ne postoje i zato je potrebno ovo zajedništvo”, poručio je župan Boris Miletić.

Foto Istarska županija
Foto Boris Miletić – Foto Istarska županija

U periodu od 2019. do 2021. godine uloženo je ukupno 20 milijuna kuna u adaptaciju bolničkih zgrada, Specijalna bolnica Rovinj proširila je svoj djelokrug rada na neurologiju, pedijatriju, dječju ortopediju, dječju rehabilitaciju, kliničku psihologiju, logopediju, edukacijsku rehabilitaciju, anesteziologiju i medicinu boli, telemedicinu, znanstvenu i stručnu djelatnost, zdravstveni turizam te tako značajno povećala broj ambulanti i spektar usluga.

Ravnatelj je ovom svečanom prigodom nazočnim uzvanicima i djelatnicima s ponosom predstavio razvoj Bolnice u prezentaciji naziva „Zamišljati budućnost, nadovezujući se na prošlost“, naglasivši kako ova bolnička institucija ima 134 godine neprekinute ostavštine, koja nadahnjuje i obvezuje na daljnji razvoj i napredak. Institucija koju moramo čuvati.

Skrbeći o našoj djeci, osiguravamo budućnost. Po prvi puta apsolutno svi dionici javnog života Istarske županije stavili su sa strane moguće razlike te se složili oko jednog projekta koji ima veći značaj od nas samih. To je poruka o odvažnosti, odgovornosti i dalekovidnosti. Izgradnjom ovih odjela mi zapravo stvaramo maksimalnu vrijednost za djecu, a samim time investiramo u demografiju, u našu budućnost“, poručio je ravnatelj Marinko Rade.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga prisjetio se godina prije dolaska ravnatelja Marinka Radea kazavši kako su mnogi posjećivali bolnicu u namjeri da će je kupiti, no otpor i borba protiv ovakvih namjera, pokazali su se ispravnim.

Foto Istarska županija
Marko Paliaga – Foto Istarska županija

”Ovaj centar ne da će samo doprinijeti kvaliteti života svim stanovnicima Istre, već i olakšati liječenje djeci, ali i roditeljima smanjiti troškove putovanja i smještaja u pronalasku opcija liječenja, te samim time doprinijeti kvaliteti života cijele obitelji“, rekao je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

U ime svih načelnika, načelnik općine Kanfanar Sandro Jurman se zahvalio i čestitao svima na ovom projektu kazavši kako su svi zajedno još jednom pokazali da postoje stvari puno važnije od same politike.

Sandro Jurman - Foto Istarska županija
Sandro Jurman – Foto Istarska županija

U Rovinju je poslana vrlo snažna poruka zajedništva kada je riječ o ovakvim projektima, kojim su, jednoglasnom podrškom predstavnici vlasti kako općina i gradova tako i same Županije, pokazali da su ovakve značajne prigode iznad svake politike, čime je upravo Istra ponovo dokazala da je po mnogo čemu, korak ispred.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

Učenici OŠ Poreč i TOŠ B. Parentin preplavili lungomare – Više od 800 hodača za zdravlje

Svjetski dan pčela – porečki pčelari o urbanom pčelinjaku, sezoni i planovima za međunarodnu konferenciju