in

HVALEVRIJEDAN PROJEKT FINANCIRAN IZ EU FONDOVA: Poreč dobio vježbalište za osobe s invaliditetom

Društvo invalida ima svoju teretanu/Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Poreč je dobio prvo vježbalište za osobe s invaliditetom koje se nalazi u sklopu sportsko-rekreativnog centra „Veli Jože“. Teretana na otvorenom nastala je kao dio šireg projekta “I ja mogu trenirati” kojeg provode porečki Bodybuilding klub “Veli Jože“, zajedno s partnerima Gradom Porečom, Sportskom zajednicom Grada Poreča i Društvom invalida Poreč. Klub se, zajedno s partnerima prijavio na natječaj Europskog socijalnog fonda projektom “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport”.

Za projekt je iz tog EU fonda odobreno gotovo bespovratnih 1,5 milijuna kuna, a jedan je od najvećih projekata koji jedna sportska udruga u Poreču provodi i među većima je u Istri.

Vježbalište s brojnim spravama za fitness otvoreno je u četvrtak navečer pred brojnim uzvanicima, a čast da simbolično prereže vrpcu imao je član Društva invalida Dean Maršić. Uz njega su bili gradonačelnik Loris PEršurić, dožupanica Sandra Ćakić Kuhar, predsjednici Društva invalida i Sportske zajednice Tihana Mikulčić i Alfredo Mendiković, te voditelj Bodybuilding kluba “Veli Jože“ Dalibor Jakovčić.

Vježbalište se proteže na površini od 400 četvornih metara u sklopu sportsko-rekreativnog centra „Veli Jože“ i ima uređen prilaz za osobe s invaliditetom. U radu teretane će stručnjaci (kineziolozi, nutricionist i fizioterapeut) provoditi prilagođene treninge za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, a cilj je djecu uključiti i u redovite aktivnosti kluba, poboljšati pristupe i podignuti razinu svijesti o važnosti fizičke aktivnosti i socijalne uključenosti kao osnove za zdravi način života, pojasnio je Dalibor Jakovčić.

Loris PEršurić, Dalibor Jakovčić, Sandra Ćakih Kuhar, Tihana Mikulčić i Alfredo Mendiković

Gradonačelnik Loris Peršurić naglasio je da će teretana biti besplatna za sve osobe s invaliditetom, ali i Porečane koji su članovi nekog od brojnih sportskih klubova.

-Trudimo se povećati standard i kvalitetu života naših građana i gostiju koji borave u Poreču. Stoga smo lani dobili i nagradu kao grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj. Poreč provodi u ovom trenutku u raznim fazama 51 projekt u vidu financiranja i sufinanciranja iz Eu fondova i nešto manje iz nacionalnih, čime želimo što manje opteretiti gradski proračun. Projekata ima puno, zaista su neki izdašni, a ovaj je poseban projekt jer je namijenjen osoba s invaliditetom i članovima svih sportskih klubova, kazao je gradonačelnik. Spomenuo je i druge projekte koji su prilagođeni osobama s invaliditetom, kao što je novouređena plaža u Špadići, ali i mobilna aplikacija koja je u pripremi i koja će osobama s invaliditetom kada se nađu u Poreču pomoći da pronađu gdje se nalazi plaža namijenjena njima, prilagođeni parking ili neka druga ustanova koja im je potrebna.

Dožupanica Ćakić Kuhar kazala je da je briga za zdravlje i ljude jedan od prioriteta Istarske županije.

-Ponosna sam to je u proteklom periodu napravljen veliki iskorak što se tiče kvalitete života osoba s invaliditetom, a to prije svega zahvaljujući našem zajedništvu i izuzetno dobroj suradnji udruga, gradova i općina naše županije. IŽ se trudi održati korak za potrebama udruga i osoba s invaliditetom i kroz proračun osigurati potrebna sredstva za provođenje njihovih programa i projekata. Osobe s invaliditetom trebaju funkcionirati dobro u svojim domovima i zato je posebno važan i kvalitetan projekt Društva invalida Poreč – Mobilni tim, koji daje podršku članovima u njihovim kućama, rekla je dožupanica i zaključila da je Poreč izuzetno socijalno osjetljiv grad.

Jakovčić je rekao da projekt ima dva dijela – nabava opreme i infrastrukturni dio bio je prvi, a drugi dio slijedi – vježbanje u idućih dvije i pol godine. Dva puta tjedno bit će organizirani treninzi za osobe s invaliditetom a pratit će ih stručno osoblje. Teretana trenutno radi od 6 do 11 sati i od 18 do 23 sata, a nakon ljeta imat će cjelodnevno radno vrijeme.

PRVI 3D MAPPING na POREČ OPEN AIR FESTIVALU: Gradska palača petkom oživljava i giba se u ritmu boja, svjetla i muzike

U porečkoj knjižnici – O čoviku i tovaru 12. srpnja na radionici „Prije mora do Marafora“