in

IDZ: Unaprjeđenje sustava ranog otkrivanja raka dojke nabavom mobilne mamografije

Foto Istarski domovi zdravlja

Istarski domovi zdravlja nedavno su pustili u rad novi digitalni mamograf s tomosintezom, tzv 3D mamograf,  koji je smješten u ispostavu Pazin, budući da je zbog geografskog položaja dostupan najvećem broju žena.

U Istarskoj županiji je još 2005. uveden model ranog otkrivanja karcinoma dojke, nabavom mamografskih uređaja u svim ispostavama Istarskih domova zdravlja. Bio je to u to vrijeme  vjerojatno najkvalitetniji sustav ranog otkrivanja karcinoma dojke u RH.

Tehnika i radni procesi u tom području je iznimno napredovala i danas su u dijagnostici standard digitalni mamografi s tomosintezom.

Istarski domovi zdravlja nedavno su pustili u rad novi digitalni mamograf s tomosintezom, tzv 3D mamograf, koji je smješten u ispostavu Pazin, budući da je zbog geografskog položaja dostupan najvećem broju žena.

Mamograf istih karakteristika ima i Opća bolnica Pula, tako da Istra danas ima 2 vrhunska mamografska aparata koji, prema kriterijima radiološke struke, u potpunosti zadovoljavaju potrebe za radiološkim pregledima dojki u Istarskoj županiji.

Međutim, da bi povećali odaziv žena na preventivne preglede, odlučili su nabaviti još jedan digitalni mamograf s tomosintezom koji će biti instaliran u vozilu, tzv. mobilni mamograf. Time bi se omogućila  dostupnost mamografskih pregleda u svim dijelovima Istre.

Model mobilnih mamografija se u razvijenim zemljama koristi dugi niz godina. Primjer je susjedna Slovenija u kojoj je velik dio zemlje pokriven upravo mobilnim mamografima, a Slovenija ima za oko 50% bolji odaziv na mamografske preglede.

Prednosti mobilne mamografije su višestruke: povećava odaziv na mamografske preglede , zbog veće dostupnosti ali i zbog činjenice da svojom vidljivošću u lokalnoj zajednici promovira preglede; preglede obavljaju specijalizirani radiološki tehnolozi, koji rade samo mamografije , što podiže kvalitetu snimaka;

kod izbora radiološkog tehnologa za provođenje mamografija prednost se daje ženskim tehnolozima  jer je dokazano da ta činjenica podiže odaziv;

Cijena jednog vrhunskog mamografskog uređaja sa svim naprednim softverskim funkcionalnostima, zajedno sa specijalnim vozilom je oko 2,4 milijuna kuna s PDV om.

Međutim, kod žena koje imaju gusto tkivo dojki, a takvih je gotovo 30%, mamografija nije dovoljna i za  pouzdanu dijagnostiku je potreban i ultrazvučni pregled. Najnovija riječ tehnike je automatizirani ultrazvuk, tzv ABUS koji u kombinaciji sa mamografijom dodatno  podiže kvalitetu dijagnostike.

Cijena takvog UZV uređaja je oko 1,1 milijuna kuna s PDV om, što znači da bi vrijednost kompletnog sustava bila oko 3,5 milijuna kuna.

U Istarskoj županiji su podržali planove IDZ-a i odlučili financirati nabavu kompletnog sustava kroz period od 2 godine.

Nabavu planiraju provesti zajedno s Domom zdravlja Primorsko-goranske županije koji također planira nabaviti jedan mobilni mamograf. Objedinjenom nabavom postići će nižu cijenu, a suradnja u nabavi je i temelj dalje stručne suradnje u pružanju dijagnostike bolesti dojki.

Međutim, sami uređaji ne mogu unaprijediti kvalitetu dijagnostike. IDZ je posvećen stvaranju sustava koji će dovesti do podizanje kvalitete dijagnostike,  što znači sustavnu brigu o kadrovima, edukaciju, evaluaciju , istraživanje i  permanentne organizacije prilagodbe.

Konačni cilj je stvoriti sustav dijagnostike bolesti dojke  koji će biti na nivou najuspješnijih EU zemalja, da period od postavljanja sumnje na maligni proces do početka liječenja ne bude duže od 13 dana, kao što danas postiže  Slovenija.

Izvor Istarski domovi zdravlja

policija mup ilustracija

UMAG: Krivudao cestom, bježao policiji i odbio alkotestiranje

Foto Udruga ZZED

U nedjelju otvorenje novog stalnog postava Zavičajne zbirke u Tinjanu