in

Iz ljekarni hitno povučen lijek za djecu. Evo kako su to objasnili iz HALMED-a

Foto Myriams-Fotos za Pixabay - Ilustracija

S tržišta se povlači poznati lijek zbog onečišćenja jer su u njemu pronađeni tragovi druge djelatne tvari.

Kako navode iz Hrvatske agencije za lijekove (HALMED), riječ je o lijeku Sabril 500 mg djelatne tvari vigabatrin kojom se liječi epilepsija kod djece. No, osim vigabatrina, u lijeku je poronađena i tvar tiaprid koja liječi različite psihoze te se deklarira kao antipsihotik, odnosno sedativ ili neka vrsta lijeka za smirenje.

Evo što piše u priopćenju HALME-a: “Tvrtke PHOENIX Farmacija d.o.o i Medika d.d., distributeri lijekova Sabril 500 mg tablets i Sabril 500 mg sachets (vigabatrin), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serija 2006B i 2987A predmetnih lijekova. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedeni postupak povlačenja provodi se temeljem neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na onečišćenje djelatne tvari vigabatrin, u kojoj su detektirani tragovi druge djelatne tvari koja je identificirana kao tiaprid. Detektirane količine tiaprida znatno su niže od maksimalne dopuštene dnevne doze, međutim eventualni sigurnosni rizici za pacijente odnose se na moguće nuspojave djelatne tvari tiaprid.

Budući da u Republici Hrvatskoj u promet nije stavljen nijedan lijek s djelatnom tvari vigabatrin, navedeni lijekovi nabavljaju se postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.”

tablete lijek ilustracija

S tržišta se povlači još jedan lijek! Sadrži jako kancerogen spoj

Foto TZ Marčana ronjenje krnica

Ljeto u Istri: Besplatne vođene snorkeling ture na Krničkoj plaži i uvali Školjić u Kavranu