in

Manifestacija “Hoditi i zdravi biti” u svim istarskim gradovima

Hoditi i zdravi biti u Poreču 2019.

Nakon tri godine ponovno se vraća javnozdravstvena pješačka manifestacija „Hoditi i zdraviti biti –  La salute viene camminando“, a 7. izdanje održat će se u subotu, 22. travnja i po prvi put, sudjelovat će svih deset istarskih gradova. Novo priključeni gradovi su Vodnjan i Novigrad, a jedino će se u Pazinu održati nešto ranije, točnije 19. travnja. Što sve očekuje građane predstavljeno je jučer na konferenciji za medije, održanoj u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, u Puli.

“Zadnja manifestacija „Hoditi i zdravi biti“ održana je 2019. i zbog pandemije imali smo pauzu od tri godine. Drago mi je što smo od ove godine krenuli opet sa svim javnozdravstvenim programima, uključujući i ovu manifestaciju, a na razini Istarske županije planiramo organizirati i neke druge, poput Simpozija predškolskih ustanova i Skupa osoba treće životne dobi, odnosno jedan gerontološki skup koji je planiran na jesen“, kazao je uvodno ravnatelj NZZJZIŽ dr. Aleksandar Stojanović podsjetivši da je prva ovakva pješačka manifestacija održana 2014. godine u Puli s ciljem promocije zdravih životnih stilova te prevencije kroničnih nezaraznih bolesti, koje su jedan od osnovnih uzroka smrtnosti i na području Hrvatske, ali i Europske unije. Također, spomenuo je i Savjetovalište za prehranu Nastavnog zavoda, koji djeluje i u nekoliko gradova partnera, a  tu je i Savjetovalište za spolno zdravlje mladih. 

Foto Istarska županija pula sastanak hoditi i zdravi biti
Foto Istarska županija

„Kronične nezarazne bolesti je moguće prevenirati, što je ekonomski uvijek puno isplativije nego samo kurativno liječenje. Pravilnim stilovima života može se smanjiti ishemičke bolesti srca, moždani udar, do 70 % se može smanjiti i dijabetes, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i za 40-ak % posto sama pojava raka“, istaknuo je dr. Stojanović. 

„Drago mi je što nam se vraća ova hvalevrijedna manifestacija jer, kao što je i sam ravnatelj rekao, bolje je spriječiti nego liječiti. Upravo ovaj projekt pokušava osvijestiti građane na zdrave životne navike, a pješačenje je jedna od njih i ne košta nas ništa. Potrebna nam je udobna obuća i sa samo pola sata dnevno hodanja već smo napravili puno za svoje zdravlje, za svoje srce. Ovaj projekt se organizira i u sklopu programa prevencije kardiovaskularnih bolesti, od kojih godišnje u našoj županiji umire oko 700 građana“, istaknula je županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić, koja je tom prilikom pozvala sve građane da se odazovu manifestaciji. 

Spomenimo i da će u sklopu manifestacije, u četvrtak, 20. travnja 2023. godine, u Rovinju, održati i 6. konferencija „Zajedno s Vama do zdravlja“. Na konferenciji će biti predstavljeni primjeri dobre prakse u promociji zdravih stilova života i intervencije u zajednici. Prva konferencija organizirana je 2015. godine. 

Kao i svake godine za sudionike manifestacije bit će osigurana okrjepa i promo materijali. U tjednu od 17.  do 21. travnja u gradovima će biti organizirani dodatni sadržaji o čemu su govorili gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić, zamjenik gradonačelnika Poreča Ugo Musizza, zamjenik gradonačelnice Grada Pazina Dragan Družeta, a zamjenica gradonačelnika Grada Vodnjana Diriana Delcaro Hrelja, te iz Grada Novigrada direktorica TZ-a Vesna Ferenac

Ovom se manifestacijom građani potiču na razmišljanje o vlastitom zdravlju, a odaziv je svake godine sve veći pa se tako i ove očekuje velik broj sudionika. Organizatori manifestacije “Hoditi i zdravi biti-La salute viene camminando” su Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, uz Istarsku županiju i istarske gradove, objavila je Istarska županija.

Odazovite se i vi na pješačku manifestaciju jer u društvu je uvijek zabavnije!

policija mup mjerenje brzine radar

Radari u Istri u petak 14. travnja 2023.

Foto TZ Vižinada

TZ VIŽINADA: Nova direktorica Lidija Brdarić – Fokus na povećanju prepoznatljivosti kroz prirodne ljepote i ponudu vrijednih vinara