in

Mjerenje kakvoće mora u Istri: Na dvije plaže stanje nije baš najbolje

Ilustracija

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je u razdoblju od 18. do 21. lipnja 2024. godine proveo III. ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 23 ºC do 25 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 22 ºC do 29 ºC. 

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja, na 215 mjernih točaka ili u 99,1 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje. Na dvije mjerne točke, to jest u 0,9 % uzoraka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje (Plominski zaljev – Dražine zapad te Peroj – Božinka).

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje. More za kupanje, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava se kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobra kakvoća na kartografskom prikazu obilježava se zelenom bojom, a zadovoljavajuća kakvoća žutom bojom.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, te su dostupni putem sljedeće poveznice: https://vrtlac.izor.hr/kakvoca/ , objavila je Istarska županija.

lisice policija mup ilustracija

Istarska policija o deložaciji Porečanke tijekom koje su priveli 10 osoba – Bacili suzavac na policiju, ispraznili vatrogasni aparat

vijeće funtana

FUNTANA dobila novog općinskog vijećnika. Općina ušla u udrugu od koje puno očekuje