in

NAKON SASTANKA KOD MINISTRA ZDRAVSTVA: Stanovnici Bujštine u slučaju hitnoće ipak će se zbrinjavati u izolskoj bolnici!

Nakon nedavnih medijskih natpisa da je Ministarstvo zdravstvo odustalo od projekta zbrinjavanja pacijenata sa sjeverozapadne Istre u izolskoj bolnici, došlo je do obrata.

-Od projekta podizanja zdravstvenog standarda i prijema hitnih i životno ugroženih pacijenata u najbližu opću bolnicu Izola ni u kom se slučaju ne odustaje, priopćeno je iz Grada Umaga nakon jučerašnjeg sastanka delegacije tog grada i Istarske županije s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem.

Kako je istaknuto u priopćenju, na inicijativu gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, a na poziv ministra Kujundžića, održan je jučer sastanak u Ministarstvu zdravstva vezano za problematiku projekta INTERREG Slovenija-Hrvatska „EMERGENCY EuroRegion“. Osim Umažana i ministra, sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra Vili Beroš, državni tajnik Željko Plazonić, ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić, zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić te zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar.

Gradonačelnik Bassanese je ministra upoznao s teškoćama stanovnika sjeverozapadne Istre koji su od prvih bolnica udaljeni više od 100 kilometara, te naglasio značaj projekta koji život znači za pacijente na ovim područjima, naročito u slučaju hitnoće. 

U otvorenom razgovoru utvrđeno je da je došlo do propusta nadležnih službi Istarske županije. Naime, stav je HZZO-a da ih je županijski upravni odjel trebao obavijestiti o provedbi projekta, što nije učinjeno. Usprkos tome, pristupilo se potpisivanju bez suglasnosti HZZO-a, pritom dovodeći u opasnost cjelokupnu realizaciju projekta. Razumijevanjem i voljom ministra zdravstva na jučerašnjem je sastanku naloženo da se navedeni problem riješi na relaciji Županija-HZZO.

Tijekom sastanka predstavnici Grada Umaga su zatražili od ministarstva jačanje specijalističke zaštite u Umagu, za što postoji spremnost ravnateljice Opće bolnice Pula Irene Hrstić, te ustrojavanje dežurstva liječnika obiteljske medicine za građane sjeverozapadne Istre u Umagu. Naime, liječnici iz Umaga vikendom i praznicima dežuraju u Poreču, dok su građani Umaga i Bujštine prepušteni uslugama Hitne medicinske službe, koja ne stigne adekvatno skrbiti i o svim ne-hitnim slučajevima.

Ministar se zahvalio na inicijativi te napomenuo da je i sam u više navrata pozvao Županiju, kao osnivača zdravstvenih ustanova, da na takav način uredi sustav zdravstvene skrbi na tom istarskom području. Nažalost, od strane Županije nije bilo sluha niti konkretnih aktivnosti u tom smjeru.

Sastanak je urodio plodom, pa se, kako je zaključeno na sastanku, od projekta podizanja zdravstvenog standarda i prijema hitnih i životno ugroženih pacijenata u izolsku bolnicu, uz djelomičnu doradu protokola, ipak neće odustati.

Porečki jedriličar Simon Starić peti na europskom prvenstvu

FOTOGALERIJA: Limena glazba Tar na festivalu puhačkih orkestara u Malom Lošinju jedina pozvana na bis