in

Nova donacija zaštitnih vizira za porečke zdravstvene djelatnike koji opet rade u punom pogonu

Zdravstveni sustav se u Hrvatskoj od jučer, 4. svibnja, polako počeo vraćati u redovno stanje. Stoga će zdravstvenim djelatnicima zbog otvaranja vrata većem dijelu pacijenata, iako uz oprez i prethodnu najavu, i dalje trebati prijeko potrebna zaštitna oprema pa je Alen Anušić, uz pomoć Zdravog grada i Grada Poreča donirao 80 zaštitnih vizira Domu zdravlja Poreč, te po 10 za Dom za starije i nemoćne Poreč i timove na terenu.

Donaciju su preuzeli zdravstveni radnici na trijaži Doma zdravlja Poreč, a Alenu se zahvalila voditeljica porečke ispostave koja nije mogla biti nazočna, Radmila Korlević, dr. med., naglasivši da je oprema zdravstvenim radnicima itekako potrebna sada u vrijeme postepenog popuštanja mjere i dolaska većeg broja ljudi, a kada će oprez i zaštita, kako kod pacijenata, tako i kod zdravstvenih djelatnika biti nužna za funkcioniranje sustava.

Ovo je već četvrta donacija koju je Anušić organizirao, prvo u pomoć poslodavca Fusio, a potom uz podršku Grada Poreča i Zdravog grada Poreč. Sveukupno je do sad podijeljeno 100 vizira za porečke zdravstvene ustanove, potom 200 za Opću bolnicu Pula. Nakon toga, vrijedna donacija od 100 vizira ustupljena je i prijateljskom gradu Petrinji, a jučer i novih 100 za porečke zdravstvene ustanove.

– Poznata izreka „svako zlo za neko dobro“ u ovom se vremenu itekako prepoznaje. Realna ugroženost novim virusom, strah i strepnja za zdravlje nas i naših najbližih, kao i za one koji o nama brinu kada smo bolesni, rodila je inicijative, humana djela, potpore, povezanost, odgovornost, disciplinu te istinsku solidarnost na različitim razinama., rekla je Nataša Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč.

– Širenje zaraze COVID-19 na različite je načine povezalo ljude, njihovu energiju, znanja i dobre namjere. Naš sugrađanin Alen neumorno je nastavio izrađivati vizire uz pomoć svog poslodavca Fusio, Grada Poreča, Zdravog grada, porečke SŠ Mate Balote te drugih škola Istre. Umreženost je doprinijela prepoznavanju potreba u bližem i daljem okruženju, te usmjeravanje pomoći zdravstvenim radnicima u gradovima Hrvatske, kako bi ova pandemija bila pod što većom kontrolom. Alen izrađuje vizire i kako nijedna eventualna iduća pojava virusa ne bi zatekla zdravstveni sustav i ustanove bez opreme, iako se svi nadamo da ponovne pandemije neće biti, rekla je Basanić Čuš i zaključila:

“Upravo zato, ova nam je pandemija ponovno podcrtala činjenicu da je aktivno uključivanje i suradnja dio naše ljudske prilagodbe te borbe za opstanak.  Baš zato, svaka moguća iduća pojava virusa bit će dočekana znatno spremnije.  Hvala Alenu za njegove humane doprinose u ovoj pandemiji i pomoći koju je usmjerio ne samo našem gradu nego i širem okruženju.”

– Hvala mom poslodavcu, firmi Fusio, posebno direktoru Nenadu Štefaniću, što me bez prestanka podupire od prve ideje, na ustupljenim strojevima firme te na financijskoj i logističkoj podršci. Isto tako hvala Gradu Poreču i gradonačelniku Lorisu Peršuriću na financijskoj pomoći za materijale i povezivanju s prijateljskim gradovima, te Nataši Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč, na koordinaciji svih ovih akcija prema našoj i drugim zajednicama. Hvala osobama iz struke, profesoru Lovri Šverku iz Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja, na savjetima i kontaktima, te ravnatelju Krešimiru Broniću iz Srednje škole Mate Balote iz Poreča, na pomoći i ustupljenim kontaktima. Puno hvala i Matiji Miloslaviću iz Dubrovnika, iz firme “Robot Hand Made”, na nesebičnim stručnim savjetima i modelu kojega koristim za izradu zaštitnih vizira. Povezali smo se da bismo ovim volonterskim akcijama pomogli našmi zdravstvenim radnicima diljem Istre i Hrvatske, koji se svakodnevno nadljudskim naporima bore za svakog oboljelog čovjeka protiv malog i opasnog nevidljivog neprijatelja, COVID-19. Hvala svima od srca! Ponosan sam što sam dio ovog humanog tima, rekao je Anušić, piše u priopćenju Zdravog grada i Grada Poreča.

POREČ: Vrtić Radost objavio uvjete za povratak djece 11. svibnja

ISTRA nastavlja svoj KORONA FREE niz – I 5. svibnja nema novooboljelih