in

Odazovite se pozivu na mamografiju – jedinu metodu ranog otkrivanja raka dojke

U sklopu šestog ciklusa Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke 15. veljače počelo je pozivanje žena na mamografiju, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

U sljedeće dvije godine pozive s terminima za mamografiju dobit će žene rođene između 1950. i 1969. godine. Žene rođene od 1967. do 1969. godine bit će prvi pozvane na mamografiju u Nacionalnom programu, dok će  žene ostalih godišta biti pozvane na redovitu sljedeću mamografiju (primjerice žene rođene od 1950. do 1958. godine pozivane su u svim dosadašnjim ciklusima pa će njima biti upućen poziv na šestu mamografiju). 

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije žene naručuje na mamografije prema njihovim adresama, odnosno u najbližu od pet mamografskih jedinica (Opća bolnica Pula, Istarski domovi zdravlja – Ispostave Rovinj, Umag, Buzet i Labin).  

Rak dojke je vodeće sijelo raka kod žena u svijetu, Europi, Hrvatskoj i Istarskoj županiji. Također je vodeći uzrok prerane smrti žena u dobi do 64 godine života. Više od četvrtine žena (27%) oboljelih od raka u Istarskoj županiji su oboljele upravo od raka dojke, a tijekom života svaka deveta žena oboljet će od ove zloćudne bolesti. Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće već je nužno što ranije otkriti bolest.

Mamografija je dobrovoljna, u svijetu najbolja metoda za rano  otkrivanje raka dojke! Mamografijom može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego samopregledom ili pregledom liječnika.  

Na besplatnom telefonu Zavoda za javno zdravstvo 0800 202 000 od ponedjeljka do petka od 12 do 15 sati medicinske sestre daju informacije o Programu, usklađuju ponuđene termine s obvezama žena, primaju informacije o obavljenim mamografijama i pružaju drugu stručnu pomoć u provedbi ovog Programa, piše u priopćenju. 

Puležan u stanu njegovao plantažicu marihuane

POREČ: Uhvaćena kradljivica parfema iz Bipe, za drugom se još traga