in

Olakšanje za alergičare: I Poreč dobio uređaj za mjerenje koncentracije PELUDI U ZRAKU

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Nakon Pule, Pazina i Labina i Poreč je dobio aparat za mjerenje peludnih zrnaca, koji je postavljen na Domu za starije i nemoćne kod Doma zdravlja. Službeno mjerenje, odnosno praćenje koncentracije peludnih zrnaca u zraku u Poreču startalo je 1. siječnja ove godine. S četiri punktova Istra je sada u cijelosti pokrivena, a informacije o koncentraciji peludnih zrnaca dostupne su javnosti svakodnevno – bilo putem posebne i besplatne aplikacije za pametne telefone ili na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Važnost praćenja alergene peludi bitna je za osobe s alergijama  radi planiranja svakodnevnih aktivnosti i uzimanja terapije. Podatci se redovito dostavljaju i EAN-u (European Aeroallergen Network), europskoj bazi podataka i time se osobama s alergijama diljem Europe, a koji su potencijalni gosti Poreča, omogućuje kompletan pregled koncentracije alergene peludi za vrijeme planiranog boravka.

Ovaj program praćenja peludnih zrnaca u Poreču, kao dio Programa praćenja kvalitete zraka u Istarskoj županiji, predstavljen je danas javnosti na konferenciji za medije u porečkoj gradskoj palači na kojoj su uz domaćine – gradonačelnika Lorisa Peršurića i ravnateljice Doma za starije Tihane Mikulčić sudjelovali i Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ i Vesna Kauzlarić, voditeljica ovog projekta i Laboratorija za  mikrobiologiju voda i biološka ispitivanja voda pri Zavodu.

Gradonačelnik Peršurić rekao je da sada Istra ima najgušću mrežu tih aparata u Hrvatskoj. „Sa Zavodom za javno zdravstvo već godinama imamo odličnu suradnju. Pratimo već kvalitetu mora na plažama, a odsad ćemo i kvalitetu zraka. Pacijenti koji boluju od raznih alergija sada će moći temeljem tih podataka prilagoditi svoje terapije“, naglasio je Peršurić.

Aparati za praćenje peludnih zrnaca u Istri/Foto Tanja Kocijančić

– Mjerenja smo započeli 2014. postavljanjem analizatora u Puli. Obuhvatili smo svu moguću vegetaciju u Istri, od priobalja do unutrašnjosti. Analizator pokriva područje promjera oko 50 kilometara. Na osnovu očitanja tih aparata web stranicama Zavoda objavljujemo trodnevnu peludnu prognozu te sastavljamo godišnji peludni kalendar za Istru. Podatke šaljemo u referalni centar – Nastavni zavod “Andrija Štampar” u Zagrebu, gdje na osnovu informacija iz cijele zemlje izrađuju biometeorološku prognozu za Hrvatsku. Podaci se prosljeđuju i portalu Pliva Zdravlje te u Europski centar za praćenje koncentracije peludi u Bruxellesu, tako da svjetski putnici i turisti znaju gdje ih i u kojem dijelu godine očekuju povišene koncentracije peludi, pojasnio je ravnatelj Zavoda Stojanović.

Program praćenja koncentracije alergene peludi, veli, ima važnu zdravstvenu komponentu jer daje pravovremenu informaciju svima koji boluju od alergije inhalatornog tipa, pomaže im regulirati terapiju i organizirati život. Na mjernim stanicama prikupljaju se uzorci dvaput tjedno, nakon kojih slijedi obrada u laboratoriju.

Cijena aparata i njihovog godišnjeg rada iznosi ukupno 170 tisuća kuna godišnje. To uključuje troškove praćenja rada svake pojedine postaje, dnevnog skidanja uzoraka, mikroskopiranja, slanja podataka, izrade godišnjih kalendara te promotivnih materijala koji se besplatno dijele gradovima u Istri. Kupljeni su iz županijskih sredstava osiguranih za županijski Program praćenja kvalitete zraka, koji obuhvaća i potencijalne onečišćivače kao što su Holcim, HEP ili Rockwool.

– Na mjernim stanicama prikupljamo uzorke dvaput tjedno, nakon kojih slijedi obrada u laboratoriju. Najčešće nailazimo na čestice masline, koprive, čempresa, bora, hrasta, jasena, lijeska i johe. Nažalost, prisutni su i alergeni ambrozije, pojasnila je Kauzlarić.

Nastavila je rekavši da je aparat postavljen do 10 metara visine od tla, jer se na tim visinama najviše i zadržava alergena pelud, a rezultati nerijetko ovise o meteorološkim uvjetima. Dobiveni rezultati analiziraju se u laboratoriju u Puli. Dodala je kako se rezultati mogu pratiti i preuzimanjem besplatne mobilne aplikacije Peludna prognoza, koju je Pliva razvila u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“. Aplikacija donosi svakodnevne informacije o koncentraciji peluda pojedinih alergenih biljaka i peludnu prognozu za sljedeća dva dana, za sve gradove u Hrvatskoj koji vrše mjerenja. Dodatno, ona sadrži popis najčešćih alergenih biljaka. Uz svaku biljku je fotografija i opis biljke, kao i oznaka stupnja alergenosti.

Ravnateljica Mikulčić kazala je da ih iznimno veseli ovakav oblik suradnje sa Zavodom za javno zdravstvo, a posebice ovo mjerenje peludi u zraku što je važno za bolju kvalitetu života osoba starije dobi. Naime, lakše će se za njih moći odrediti plan aktivnosti i terapija.

Sveukupno u Hrvatskoj sada ima 23 postaje za mjerenje koncentracije alergene peludi, naglašeno je uz opasku da obali dio Istre nema dana bez peludi u zraku.

Ono što sada slijedi kako bi informacija bila dostupnija javnosti, posebice onima kojima je najpotrebnija, jest organizacija radionica po gradskim ustanovama, te, po potrebi, javnih tribina za građane, naglasio je Stojanović. Sve to dogovarat će se s Odjelom za društvenim djelatnosti Grada Poreča.

POREČ: Novo arheološko otkriće – Pronađeno RIMSKO PLOVILO

Grad Poreč svojim građanima subvencionira kupovinu stana