in

POREČ domaćin Kongresa dječjeg zdravlja – Pedijatri iz cijele zemlje o prevenciji u dječjoj dobi

Dr. Karakaš Kolarek i Dr. Đeni Momić - Foto Tanja Kocijančić

Ovaj vikenda, od 28. do 30. listopada u hotelu Parentium u Poreču, održava se 3. Kongres dječjeg zdravlja u organizaciji Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju (HDPSP). Prilika je to da se nakon dužeg vremena ponovo svi pedijatri, njih gotovo 200, nađu uživo i uz veliki broj stručnih predavanja eminentnih stručnjaka razmijene svoja iskustva, istaknu svoje probleme te s kongresa pošalju zaključke.
Glavna tema Kongresa je Prevencija u dječjoj dobi – temelj zdravlja, a obrađivat će se i teme vezano uz mentalno zdravlje djece, Covid 19, nove dijagnostičko-terapijske mogućnosti u pedijatriji te mnoge druge, prenijela nam je dr. Đeni Momić, spec. pedijatrije u porečkom Domu zdravlja, lokalna organizatorica kongresa i članica Član Upravnog odbora HDPSP-a.

Predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju (HDPSP) Mirjana Kolarek Karakaš dr. med. spec. pedijatar, istaknula je velik problem nedostatka pedijatara u Hrvatskoj, a to je problem koji će samo rasti jer nema puno zaineresiranih za tu specijalizaciju koja traje pet godina. Naglasila je da treba naći način kako motivirati mlade liječnike da za specijalizaciju odaberu baš pedijatriju.

Pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neosporno je nositelj sveobuhvatne skrbi o dječjem zdravlju. Vremena su nepredvidljiva, sve manje bezbrižna, čak i za našu djecu. Teško je planirati ali na sve moramo biti spremni. Mentalno zdravlje djece ozbiljno je ugroženo. Pandemija, potres, ratna kriza ugrožavaju živote i zdravlje sviju nas, osobito najmlađih kao najranjivije skupine, kojoj je oduzeto djetinjstvo, najvažnije doba života koje nas oblikuje, usađuje stavove, koje u nama izgrađuje mostove ili zidove, dobre ili loše ljude. Moderna tehnologija dominira dječjim životima, sve je manje osjećaja, empatije prema tuđim potrebama. Značaj primarnog pedijatra nije samo u liječenju bolesne djece, već u stvaranju pozitivnog, zdravog okruženja u kojemu dijete raste, poticanju zdravog stila života, usađivanju zdravih navika prema prirodi i drugim ljudima, naglasila je predsjednica dr. Kolarek Karakaš.

Dr. Kolarek Karakaš i dr. Momić zahvalile su porečkom gradonačelniku Lorisu Peršuriću na potpori kongresu, te na njegovom dolasku na otvorenje u petak popodne.

Ilustracija - Foto Ministarstvo mora i prometa RH bus

Kreće besplatna autobusna linija Umag – Buje – Bolnica Izola

Foto Grad Poreč

Odgođeno proglašenje rezultata ocjenjivanja meda s API POREČ 22