in

POREČ: Donacija 300 vizira za sve službe koje pomažu najranjivijim sugrađanima

Iako se opuštaju mjere u svezi širenja virusa COVID-19, što pogoduje normalizaciji života i gospodarskom oporavku, svi važni stručnjaci u ovoj fazi neprestano upozoravaju na daljnji oprez i odgovorno ponašanje svake osobe. To  uključuje zadržavanje nekih navika u ponašanju koje smo stekli u vrijeme pandemije u cilju osobne zaštite i zaštite drugih. Te navike uključuje fizičku distancu na 1.5 -2m, posebno u zatvorenom prostoru, pranje ruku, ne rukovanje te korištenje zaštitne opreme u najizloženijim službama.

Potaknut situacijom i osobnim entuzijazmom naš sugrađanin Alen Anušić, koji je već ostvario više donacija vizira za Poreč, Pulu, Petrinju, nastavio je izrađivati vizire i kada su se svi počeli opuštati.

Samozatajno i predano je izradio još 300 vizira za potrebe porečkih pomagačkih službi koje je donirao krajem prošlog tjedna. Sve to s idejom da se najranjiviji sugrađani koji traže usluge i najizloženiji pomagači koji pružaju usluge mogu primjereno zaštiti. Na taj način direktno je svojim znanjima i motivacijom dao doprinos radu pomagačima Poreča i suzbijanju širenja virusa. I sam se nada , kao i porečki stručni timovi, da viziri neće trebati ili da će biti iskorišteni za neku drugu zaštitnu svrhu, a ne zbog drugog vala COVID-19. Ipak, puno je pomogao tijekom prvog vala i osigurao da ako se drugi val uopće i dogodi naši lokalni timovi to dočekaju spremnije, bolje opremljeni te sa značajno većom zaštitom.

Alenu su svi koji su s njim surađivali zahvalili na iznimnom humanitarnom doprinosu, ponosni što je baš naš sugrađanin i što je nesebično pomagao i pomaže timovima Poreča stavljajući se na raspolaganje u uvjetima ovakve neočekivane krize. Jer, bude li trebalo Alen će opet pomoći i imat ćemo oslonac u njegovu radu, znanju i dobroj volji, a sad će zasluženo malo odmoriti od višemjesečne danonoćne izrade vizira.

U ovom trenutku našim je gradskim timovima stvorio zalihu kako bi sa većim prihvatom  korisnika i popuštanjem mjera, miješanjem ljudi iz različitih zemalja tijekom turističke sezone imali u rezervi i dodatnu zaštitnu opremu. Ova posljednja donacija od 300 vizira je usmjerena Istarskim domovima zdravlja-ispostavi Poreč, Domu za starije i nemoćne Poreč, Zdravom gradu Poreč, a u ovom je broju i rezerva za druge gradske timove bude li potrebno, npr. aktiviste Crvenog križa Poreč ali i druge pomagačke ekipe.

Alenov rad je podržan u prvom redu od njegova poslodavca Fusio d.o.o. i ne samo to nego je poslodavac i druge zaposlenike stavio u funkciju dostave vizira na konačne lokacije kojima se doniraju. U zajednici Alen je dobio podršku od Grada Poreča-Parenzo i gradonačelnika, Zdravog grada Poreč te drugih suradnika kojima  i ovim putem osobno zahvaljuje.

Alen Anušić  uvijek i sam zahvali svojim suradnicima koji ga na razne načine podupiru u ovom humanom nastojanju:

„Hvala mom poslodavcu, firmi Fusio,  posebno direktoru Nenadu Štefaniću koji mi je stvorio preduvjete i pomogao da ovu humanu ideju realiziram, na ustupljenim strojevima firme te na financijskoj i logističkoj podršci. Isto tako hvala Gradu Poreču i gradonačelniku Lorisu Peršuriću na financijskoj pomoći za materijale te Nataši Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč, na koordinaciji i podršci u organizaciji  svih  akcija u zajednici. Hvala osobama iz struke, profesoru Lovri Šverku iz Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja te ravnatelju Krešimiru Broniću iz Srednje škole Mate Balote iz Poreča, na pomoći i ustupljenim kontaktima. Puno hvala i gosp. Matiji Miloslaviću iz Dubrovnika, iz firme “Robot Hand Made”, na nesebičnim stručnim savjetima i modelu kojega koristim za izradu zaštitnih vizira.

Alen je izradio novih 300 zaštitnih vizira

Ponosan sam što sam mogao doprinijeti zaštiti svih pomagača, posebno liječnika i drugog medicinskog kadra ali i svih drugih pomagačkih struka te svakom svom sugrađanin. Ponosan sam što sam dio ovog humanog tima!“, priopćeno je iz Grada Poreča i Zdravog grada Poreč.

VRSAR: Sutra probno miniranje zbog gradnje trgovačkog centra

Istarska županija posebnom akcijom otvara TURISTIČKU SEZONU 2020. – 50 atrakcija besplatno ili po povoljnim cijenama