in

POREČ: Dr. Daniela Beaković o radu Savjetovališta za spolno zdravlje mladih – Nasilje u vezama, sigurno spolno iskustvo, kontracepcija…

Dr. Daniela Beaković - Foto Grad Poreč

Poreč je jedan od osam gradova u Istri u kojem djeluje Savjetovalište za spolno zdravlje mladih, program Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Riječ je o programu koji financijski podupire i Grad Poreč. U Poreču Savjetovalište vodi dr. med. Daniela Beaković, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koja nam je u razgovoru otkrila neke od detalja i izazova s kojima se susretala u ove četiri godine rada Savjetovališta, ali i ono najbitnije za mlade korisnike – koje savjete zatražiti i kako stupiti u kontakt sa Savjetovalištem, sve s ciljem kako bi se zaštita spolnog zdravlja mladih unaprijedila. Program obuhvaća brojne teme kao što su promocija ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, ugodno i sigurno spolno iskustvo bez prisile. Program provode liječnici specijalisti školske medicine.

Dr. Daniela Beaković - Foto Grad Poreč
Dr. Daniela Beaković – Foto Grad Poreč

-Priča je krenula 2020. godine usporedno s početkom pandemije COVID-a, što je bila nesretna okolnost i značajno nam je usporilo rad. Ideja je bila da Savjetovališta djeluju u specijalističkim ambulantama školske medicine gdje je prihvatljive za mladu osobu da dođe po savjet, a da ne bude etiketirana. Osim osobnih savjetovanja, radimo i sustavne edukacije u školama u svim osmim razredima i u svim trećim razredima srednje škole. Tako se uspostavlja neposredan kontakt, razvija prisnost i osjećaj da nam se mladi ljudi mogu obratiti s povjerenjem. Za vrijeme pandemije COVID-a, neposrednog kontakta nije moglo biti, pa smo edukacije radili on line, tijekom dvije godine s povremenim prekidima zbog zatvaranja škola, samoizolacija razreda i slično, što je pokazalo da nije moguće zamijeniti predavanja u učionicama, u živo s učenicima. Za razvijanje odnosa povjerenja, bitan je neposredan kontakt i direktni razgovor. Nakon epidemije, ponovo smo se vratili u razrede, kaže dr. Beaković.

 Dr Beaković pritom nam pokazuje torbu s pokaznim materijalima koju koriste za edukacije. Torba sadrži sve što smatraju da mladima koristi i trebaju znati vezano higijenske potrepštine, sredstva za kontracepciju, test za trudnoću i slično, što i jesu teme za razgovore na satovima edukacija.  

-Trudimo se da to ne budu predavanja već razgovori. Želimo da mladi osjete kako mogu pričati otvoreno, da se mogu povjeriti, konzultirati, ali i konfrontirati mišljenje, a da sve ostane na ozbiljnoj i profesionalnoj razini, bez osude i predrasuda. Mogu reći da mi rad s njima predstavlja izuzetno zadovoljstvo, jer su pametna, znatiželjna i zahvalna publika. 

Nakon COVID-a škole su nam počele signalizirati da mlađe generacije (učenici oko dvanaeste godine) traže razgovore o temama spolnosti puno više nego ranije, te smo odlučili i krenuli u edukacije petih razreda osnovne škole. Slijedimo njihovu znatiželju i potrebe za znanjem, upoznajemo ih s pojmovima koji im nisu jasni i o kojima je potrebno dodatno pričati. Iznenadili su nas sa količinom usvojenih izraza sa kojima barataju, tematikom, imaju sve više podataka, ali koje ne znaju kako smjestiti i upotrijebiti u životnim situacijama. Tu su izazovi i za nas predavače, jer način na koji se sami nosimo s tako delikatnim i intimnim temama, prenosimo i na učenike, kaže dr. Beaković. 

To su samo neke od tema s kojima se bavi Savjetovalište, ali upita je puno i svaki zahtijeva individualan pristup. Kako Savjetovalište radi i kako stupiti u kontakt s njima?

-U školi nakon edukacije ostavim sve kontakte (telefon, mail), često mi učenici pristupe neposredno nakon predavanja, ili se pitanja jave i tijekom sistematskih pregleda. Želimo biti što dostupniji, približiti se našim korisnicima – mogu doći kod nas u ambulantu školske medicine, ili možemo se naći i tamo gdje je njima najugodnije, tako znamo popričati i telefonom ili preko aplikacija (Viber). Dogovaramo sa školama da mogu dolaziti i za vrijeme nastave, kako ih prijevoz ne bi sputavao. Bitna je fleksibilnost da se približimo mladima. Iako je savjetovalište primarno usmjereno na mlade djevojke i mladiće, u Savjetovalište mogu doći čak i roditelji, što oni ponekad i čine. 

Kako dodaje dr. Beaković, svake godine nastoje održati i dvije edukacije za školske suradnike i profesore. To su on line predavanja različitih stručnjaka iz tematike spolnosti, spolnog zdravlja, romantičnih veza mladih, nasilja u vezama mladih i kako ga prepoznati i drugo. Smatramo da je bitno educirati i osobe u školi koje rade s djecom, jer spolnost je sveobuhvatan pojam koji zahtjeva sustavan pristup. 

-Za vrijeme predavanja uvijek kažem – imate spolna prava zagarantirana zakonom na koje ne razmišljate i smatrate ih normalnim: slobodu izbora partnera, kontrolu broja trudnoće, kontracepcije, pravo na rastavu braka i slično, što je u nekim drugim dijelovima svijeta drugačije uređeno. Na vama je budućnost i imate moć da ta prava održite, unaprijedite, za sebe i za svoju djecu, jer ako pustite da vam ta prava iskliznu iz ruke možda vaša djeca to neće imati, ističe dr. Beaković. 

Dr. Daniela Beaković - Foto Grad Poreč
Dr. Daniela Beaković – Foto Grad Poreč

Za mlade je važno znati da kad imaju problem, imaju i mjesto na koje se mogu sigurno obratiti, bez osude i predrasuda, da će dobiti odgovor i biti podržani. To je u njihovim  godinama neprocjenjivo, zaključuje dr. Beaković. 

 A mogu se obratiti na kontakte 099-6173099, 052-433660 i e-mail porec_skolska@zzjziz.hr.

Izvor – Tekst i foto Grad Poreč

NE OBJAVLJUJ

UMAG: Podravka gasi tvornicu za preradu pomidora i seli van Istre

Queen Tribute Band u Poreču - Foto TZ Poreč

Energičnim nastupom Queen tribute bend rasplesao Poreč. U petak Pjat na molu