in

UMAG: Podravka gasi tvornicu za preradu pomidora i seli van Istre

Tvornica Povrće u Umagu - Ilustracija - Photo: Duško Marušić/PIXSELL

Nezavisni saborski zastupnik Marin Lerotić dostavio je priopćenje medjima vezano uz zatvaranje Podravkina pogona u Umagu. Prenosimo ga u cijelosti.

oš u rujnu 2021. godine upozoravao sam na probleme u komunikaciji između istarskih poljoprivrednika, OPG-ova koji proizvode istarske rajčice i Podravke koja je njihov ključni otkupljivač. Danas, niti dvije godine nakon, iz medija saznajemo kako Podravka zatvara tvornicu za preradu rajčice u Umagu, tvornicu koja radi od 1969. godine. Ove informacije dovode u pitanje budućnost i opstanak malih i srednjih OPG-ova koja se bavi proizvodnjom istarske rajčice i odumiranjem još jednog dijela domaćeg poljoprivrednog sektora u Istri. To posebno čudi ako imamo u vidu činjenicu da je Podravka u vlasničkom smislu i dalje pod značajnom kontrolom države, a državi bi morao biti cilj jačanje, a ne propast poljoprivredne proizvodnje i malih OPG-ova. S obzirom na najavljeno otvaranje nove tvornice u Varaždinu, očigledno je kako je ovo zadnja sezona da će se istarska rajčica prerađivati u Istri.

Godinama smo slušali najave kako će se tvornica koja se nalazi u centru Umaga preseliti u gospodarsku zonu Ungarija, međutim, i ta je opcija otpala s obzirom na najave da će se tamo sljedeće godine izgraditi otkupna stanica. Upravo iz tog razloga zatražio sam sazivanje tematske sjednice Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru kako bi se uključili svi bitni dionici ovog procesa te kako bi se istarskim poljoprivrednicima jasno i nedvosmisleno reklo što će se događati u narednom periodu te trebaju li strahovati da će otkup njihovih proizvoda, a samim time njihov rad i egzistencija biti dovedeni u pitanje.

Tražim da se odgovori na pitanja hoće li Podravka d.d. i dalje otkupljivati istarsku rajčicu od lokalnih poljoprivrednika? Ima li Podravka d.d. sve potrebne dozvole kako bi se krenulo u izgradnju nove otkupne stanice u Umagu? Kada je planirani početak izgradnje otkupne stanice i okvirni početak rada iste? Što će se dogoditi s rajčicom istarskih poljoprivrednika u slučaju da otkupna stanice sljedeće godine ne bude izgrađena i trebaju li istarski poljoprivrednici strahovati za svoju egzistenciju?

Ovo su samo neka od ključnih pitanja na koja očekujemo odgovore. Proizvođači industrijske rajčice u Istri dokazali su se kvalitetom svojih proizvoda već dugi niz godina i ne zaslužuju da ih se tretira na ovakav način. Podravka treba biti jedan od motora razvoja hrvatske poljoprivrede i zato mora imati više sluha za male OPG-ove i proizvođače hrane. Jedino takav sinergijski pristup može dovesti do dugoročno održive poljoprivredne proizvodnje.”

Da se tvornica koja od 1969. godine radi u centru grada definitivno zatvara potvrdio je za portal istra24, predsjednik udruge proizvođača rajčica ‘Pomidor’ Dario Makovac.

“Prerade rajčice u Umagu neće biti. To je završena priča”, rekao im je. 

Gašenje tvornice, o kojemu se duže priča, dao je naslutiti i nedavni obilazak čelnice Podravke Martine Dalić, tvrtkinih polja u Podravini. Kako je objavio portal Danica.hr, potvrdila je tada ono o čemu se već duže govori – grade novi pogon za preradu u Varaždinu. 

školski pribor bilježnice Foto Dmitriy da Pixabay - Ilustracija olovke bilježnic e knjige školski pribor škola

TAR: Općina sufinancira školski pribor osnovcima. Donosimo detalje

Dr. Daniela Beaković - Foto Grad Poreč

POREČ: Dr. Daniela Beaković o radu Savjetovališta za spolno zdravlje mladih – Nasilje u vezama, sigurno spolno iskustvo, kontracepcija…