in

POREČ: Predstavljene zdrave marende za škole, učenici ocjenjivali favorite

Foto Grad Poreč

Danas se u Osnovnoj školi Finida, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo te u suradnji s Gradom Porečom i OŠ Finida, u sklopu programa Zavoda kojim se nastoji ukazati na važnost pravilne prehrane školske djece i važnost zdravih obroka, održao Susret zdravih školskih marendi.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Kako je rekao Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, cilj ove manifestacije je promocija zdravih školskih marendi te upoznavanje djece s novim jelima koja se potom u dogovoru sa školom uvode u jelovnik. Obroke i recepture predlažu stručnjaci (nutricionisti) s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u skladu s pravilnikom i potrebama djece u rastu i razvoju te mogućnostima pojedinih školskih kuhinja. Osim toga, to je susret koji okuplja kuhinjsko osoblje svih škola na području grada Poreča, te svojevrsno ima i edukativnu ulogu, predstavlja razmjenu iskustva i međusobnu interdisciplinarnu suradnju, a ovaj događaj je centralni događaj na razini županije.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Gradonačelnik Loris Peršurić također je obišao događanje koje Grad svesrdno pomaže i rekao kako zdrava prehrana nije samo navika; to je temelj za rast i razvoj naše djece.

– Sjećam se kako je moja mama uvijek tražila da pojedemo sve voće i povrće, od domaćih šalši do maneštre. Ona je znala da će nam to pomoći da budemo zdravi, energični. I danas, sa svojim sinom, nastavljam tu tradiciju jer znam koliko dobroga to donese. Kada zdravo hranimo vas -našu djecu, učimo vas i o važnosti brige o sebi i drugima. Učimo vas o poštovanju prema vlastitom tijelu i onima koji su se potrudili da vam tu hranu pripreme – bilo to vaši roditelji, ili kuharice školi, rekao je Peršurić.

Djeca, učitelji i roditelji imali su prilike iskušati zaista bogat švedski stol na kojem su bile razne zdrave delicije koje su pripremile vrijedne kuharice škole, slijedeći preporuke Zavoda. Ponudile su sve ono što može biti zdrava marenda  – njoki u umaku od piletine i bundeve, fritaja s gljivama u paninu, pašteta od tune i sardine, namaz od patlidžana i suncokreta, juha od leće i tikvica, banana kruh, mediteranska pašta, šarena salata puna sezonskog povrća i začina te mrak muffini.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Trudimo se da obroci budu raznovrsni i s kvalitetnim namirnicama – naših pet kuharica ukupno kuha više od 660 marendi i po još oko 180 ručkova u matičnoj i područnoj školi svakoga dana. Vidjet ćemo po povratnim dojmovima naših učenica i učenika, koji mogu ocijeniti danas predstavljena jela, koja su im se jela svidjela kako bi znali što zadržati na meniju i za ubuduće, zaključila je Anita Sijerković Radin, ravnateljica OŠ Finida.

Spomenimo da je prema ocjenama učenika najbolje prošao slatki muffin, a zatim slijede kruh od banane, šarena salata i njoki u umaku od piletine i bundeve.

Izvor Grad Poreč

Više fotografija o zdravim marendama pogledajte na našoj Facebook stranici na linku:

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid0QXb67B1wfZsBmwJkoTrzTCztk54a3fezRTMGJ4WHsBrFrbAoKKYP5w1ZMALrzhNgl?notif_id=1695732456375802&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Upravni odjel župana Istarske županije istarska policija

Župan primio istarske policajce povodom Dana policije

Foto Tz Marčana - Mutvoran

TZ MARČANA: Interpretativna šetnja Mutvoranom za Svjetski dan turizma