in

Porečki pčelari poklonili više od 200 teglica meda vrtićima i Domu za starije i nemoćne

Danas se obilježava blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara i pčela, a tim povodom porečka Udruga pčelara „Nektar“ organizirala je prigodnu humanitarnu akciju – donaciju više od 200 teglica meda lokalnih pčelara porečkim dječjim vrtićima i Domu za starije i nemoćne osobe.

-Većina pčelara iz Udruge „Nektar“ bi se tradicionalno, s ostalim pčelarima iz Istre, sudjelovala na svečanoj svetoj misi u Pazinu povodom našeg zaštitnika. Ove godine, zbog protuepidemijskih mjera, to se neće održati, ali će tim povodom Udruga predati prikupljeni med – sveukupno 210 teglica ustanovama u Poreču. U akciji udruge „Nektar“ sudjelovalo je 47 pčelara koji su dali svoj med, a na teglicama meda naznačeno je da je to med sa potpisom i piše „Od srca, tvoj pčelar“. Svaka osoba koja će to primiti, na teglici će vidjeti ime pčelara koji ga je poklonio. Svi oni se nisu našli u ovoj akciji imat to prilike napraviti iduće godine, jer planiramo da akcija postane tradicionalna., rekao je Ivan Kovač, tajnik Udruge Nektar.

Ovo je samo dio aktivnosti porečkih pčelara, koji već uspješno surađuju sa Srednjom školom Mate Balote, a jesenas je kroz suradnju s Gradom Porečom uspješno realiziran i projekt ˝Urbani pčelinjak˝- u naselju Mate Balota postavljene su dvije košnice koje će prvim rojevima biti napućene sljedećeg proljeća u kojima će pčelice same izraditi saće, a kod građana osvijestit će se važnost njihove uloge u funkcioniranju prirode, priopćeno je iz Grada Poreča.

Božinović: Uvode se dodatne mjere za trgovine

KAŠTELIR: Općina definirala kada će u 2021. biti zabranjeno izvođenje građevinskih radova