in

Privatnici žele besplatno primiti građane, HZZO ih uporno odbija

Foto Poliklinika Medikol

U javnim bolnicama mjesečno se na MR-u u 2020. obradi 100-tinjak pacijenata manje nego u 2019. godini.

Zbog navale pacijenata koji zbog pandemije u bolnicama nisu mogli napraviti pretrage, privatne poliklinike nekoliko puta u 2020. godini tražile su od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da im se ugovori veći broj postupaka na uputnicu.

HZZO im je svaki put dao odbijenicu, i to uz obrazloženje da je zahtjev neopravdan baš zato što su ugovoreni kapaciteti javnih bolnica ostali neiskorišteni, odnosno slobodni. Primarno se radi o magnetskog rezonanci (MR) i PET CT snimanju, pretragama koje su najpotrebnije onkološkim bolesnicima, mnogima bez odgode, piše Poslovni.hr.

U privatnim ustanovama koje dio usluga pružaju na teret HZZO-a, poliklinici Medikol i Specijalnoj bolnici Sveta Katarina, upozoravaju da država u pandemiji ni u drugim segmentima nije iskoristila usluge privatnih zdravstvenih ustanova, iako su se one nudile od proljeća, te samoinicijativno uskakale gdje je bilo potrebno i moguće.

Brojke HZZO-a potvrđuju da je pandemija usporila važnu dijagnostiku, ali i da javne bolnice i bez korone imaju slabije izvršenje ugovorenih postupaka od privatnika. Bolnice su lani odradile 95 posto planiranih postupaka MR, a u ovoj godini odrađeno je tek 80 posto, odnosno 110,3 tisuće postupaka umjesto ugovorenih 136,5 tisuća pretraga MR.

Mjesečno se u bolnicama obradi stotinjak pacijenata manje nego u lanjskim mjesecima, a obrađeno je i skoro 5 tisuća ležećih pacijenata manje nego lani, ili oko 12 posto manje na mjesečnoj razini. Kod PET CT-a u ovoj je godini broj pregleda u KBC Zagreb sličan kao lani (3174), ali i lani i ove godine izvršeno je oko trećine manje postupaka od ugovorenog.

U 2020. je na Rebru ugovoreno 4620 postupaka, a izvršeno je 3174. U privatnim poliklinikama u 2019. godini ugovoreno je 29.516 postupaka magnetske rezonance, a izvršeno je čak 25 posto više, no zbog različitog načina obračuna prema broju regija unutar ugovorenih 26 milijuna kuna.

Za isti novac, u ovoj godini ugovoreno je za prvih 11. mjeseci 30.208 postupaka, a izvršeno 15 posto više. Poliklinika Medikol, jedina privatna ustanova koja radi PET CT, lani je izvršila 99 posto ugovorenih pretraga, kao i u prvih 11 mjeseci ove godine.

Poliklinika Medikol sa Zavodom ima ugovoren broj usluga najvećim dijelom radiološke i nuklearne dijagnostike, na razini 40 posto iskoristivosti kapaciteta kojim poliklinika raspolaže.

Ugovoren broj je puno manji od stvarnih potreba bolesnika, pa u Medikolu bilježe stalni pritisak pacijenata, tako da se i u normalnim godinama svi termini zauzmu i više mjeseci prije isteka ugovornog razdoblja, otkriva nam ravnateljica Ivanka Trstenjak Rajković.

Medikol je tijekom ove godine u više navrata od HZZO-a zatražio povećanje usluga na teret Zavoda.

HZZO nam nažalost na sve naše upite o mogućnosti povećanja ugovornog limita daje negativne odgovore uz obrazloženje da nismo jedina ugovorna zdravstvena ustanova”, ističe Trstenjak Rajković.

Cijeli članak pročitajte na https://www.poslovni.hr/hrvatska/iako-pada-broj-pretraga-u-bolnicama-hzzo-ne-daje-posao-privatnicima-4264187

Poreč kao središte hrvatskog dijela kulturnog projekta „Ruta Feničana“

BRAVO: SAMANTA FABRIS s Dinamom osvojila trofej KUPA RUSIJE