in

Ravnateljica bolnice najavila specijalističke preglede po drukčijim pravilima

Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula, na današnjoj je presici istarskog Stožera civilne zaštite rekla da je postotak izliječenih došao do 86 posto, što je rekord u Hrvatskoj. Jučer su iz bolnice otpušteni zadnji pacijenti koji su imali težu kliničku sliku i bili su na respiratoru.

-Infekcija ima različiti tijek kod pacijenata, moguć je i potpuni oporavak. No, kakve će biti kronične posljedice od Covida-19 kod njih, pokazat će vrijeme. Pitanje je kakvih će posljedica biti na plućnom, neurološkom i kardiološkom sustavu, kazala je i dodala da će se to pratiti.

Kako se popuštaju mjere kretanja najavila je da će biti i popuštanja oko specijalističke polikliničke službe.

-Bolnica će imati izmijenjeni način rada u odnosu na sada. Specijalistički pregledi bit će mogući u točno određeno vrijeme da se izbjegne okupljanje ljudi. Pritom je važna dobra koordinacija primarne zaštite i našeg bolničkog sustava, dodala je Hrstić.

Naglasila je da će se kod svih pregleda koji su bili zakazani revidirati njihova potreba nakon toliko vremena.

-O tome na koji način ćemo omogućiti ulazak komunicirat ćemo i koordinirati s primarnom zdravstvenom zaštitom, najavila je dr. Hrstić.

Naša je županija, uz Primorsko-goransku i Grad Zagreb imala prve slučajeve zaraze. Zbog toga i blizine Italije bili smo najugroženiji dio zemlje, pa se kod nas očekivao talijanski scenarij, naglasila je dr. Hrstić na presici odgovarajući na pitanja novinara.

-Primarni respiracijski centar u Rijeci omogućio je da naši oboljeli budu pod stalnim zdravstvenim nadzorom kako bi se moglo reagirati na pogoršanje kliničke slike, što je i učinjeno više nego uspješno, rekla je komenitrajući dobre rezultate Istre u liječenju od Covid infekcije.

Unatoč ovoj teškoj situaciji dr. Hrstić je rekla da se seljenje u novu bolnicu uredno odvija i da će do 1. lipnja svi odjeli biti preseljeni u novu zgradu.

Istarski stožer: S popuštanjem mjera oprezno da se ne pojave nova žarišta virusa – Kozlevac poslao poruku građanima uoči Praznika rada

Kozlevac o e-propusnicama: Za dolazak u Istru bit će pojačanog pritiska iz drugih županija