in

Istarski stožer: S popuštanjem mjera oprezno da se ne pojave nova žarišta virusa – Kozlevac poslao poruku građanima uoči Praznika rada

Foto Radio Centar Poreč

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović ponovio je da danas i jučer nije bilo novooboljelih, odnosno da su još dvije osobe izliječene, što smo objavili jutros.

-Dosad je bilo 1.407 uzoraka na ispitivanja, trenutno imamo u Istarskoj županiji 1.189 osoba u samoizolaciji. Zadnjih 15-ak dana imamo stabilnu situaciju i to bi željeli i zadržati. Svaki rizik svesti ćemo na minimum, rekao je Stojanović govoreći o opuštanju mjera koje počinje u ponedjeljak.

Naglasio je da su istarski i nacionalni stožer isplanirali veći broj mjera kada je riječ o njihovoj relaksaciji. Razlika je u tome što u Istarskoj županiji misle da bi između pojedinih faza popuštanja trebalo proći deset dana, dok na nacionalnoj razini planiraju imati razmak od sedam dana. Što je veći odmak lakše je procijeniti učinak popuštanja mjera.

Iako kriterije i uvjete ponašanja Nacionalni stožer još nije donio, istarski Stožer ima na raspolaganju potencijalno dodavanje kriterija ako se procijeni da je to nužno.

– Sve mjere osobne i kolektivne zaštite ostaju na snazi, plus kriteriji koji će se naknadno propisati, kazao je dr. Stojanović naglašavajući da promjenom načina života dajemo veću šansu da se ponovno proširi bolest što je upravo ono što su do sada sprječavali.

Građani trebaju usluge koje će biti dostupne popuštanjem mjera konzumirati po potrebi, a ne po želji, smatra Stojanović i naglasio da se novootvoreni objekti moraju striktno držati propisanih im tehničkih mjera.

Slično je ponovio i šef Stožera Dino Kozlevac, koji je kazao da će na provođenju tih tehničkih i organizacijskih mjera inzistirati kako se virus opet ne bi počeo brzo širiti.

-Čini nam se da se s mjerama popuštanja Nacionalnog stožera ide prebrzo, s obzirom na termine koje smo mi u našoj županiji procijenili. Naš će stožer objasniti djelatnostima i pomoći im da se drže mjera i pomno ćemo pratiti situaciju. Ako primijetimo da se virus opet širi i da nam nastaju nova žarišta zaraze, donosit ćemo ponovno mjere s ciljem zaštite građana, istaknuo je Kozlevac.

Ponovio je da i dalje ne smije biti većih okupljanja, grupiranja građana ni u privatnom ni u poslovnom životu. Treba se držati mjera socijalne distance, pojačane higijene i dezinfekcije kao i do sada.

Crtica iz VRSARA: U odnosu na lani trenutno 40 puta manje noćenja

Ravnateljica bolnice najavila specijalističke preglede po drukčijim pravilima