in

ROVINJ otvara Centar za ranu dječju rehabilitaciju – Svake godine rađa se 150 djece s neurorizikom

Istarski župan Boris Miletić održao je prekjučer u Pazinu drugu koordinaciju s istarskim gradonačelnicima. Glavni razlog sazivanja koordinacije bio je rješavanje problema Kaštijuna na razini Istre, ali i najava otvaranja Centra za ranu dječju rehabilitaciju.

Foto Grad Rovinj

Uslijedilo je izlaganje ravnatelja županijske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj Marinka Rade o uspostavi Centra za ranu dječju rehabilitaciju. Naime, oko 150 djece s neurorizikom rađa se svake godine u Istarskoj županiji (7 do 8 % svih poroda), a kako se djecu prati do njihove 7. godine života, to čini najmanje 1.050 djece i obitelji, što Bolnica već sada pokriva kroz pilot projekt. No, cilj je dugoročno i sustavno pružanje ove usluge našim najmlađim građanima.

– Time rješavamo problem čestih putovanja velikog broja obitelji u KBC Rijeka i KBC Zagreb radi praćenja i liječenja ove najranjivije populacije, te im omogućavamo zdravstvenu zaštitu u blizini njihova mjesta prebivališta ili boravišta. U samo prvih 7 mjeseci ove godine, Tim za ranu intervenciju registrirao je 481 postupaka, uz nagli trend rasta već od svog osnutka. Dokazali smo da postoji potreba, no ona se može sustavno rješavati samo osnivanjem Odjela za dječju rehabilitaciju gdje će se najmlađi pacijenti sustavno i dugoročno pratiti, naglasio je Rade koji je predložio obnovu i prenamjenu djela Bolnice upravo u tu svrhu te je pozvao gradonačelnike na uključivanje u projekt koji je od iznimne važnosti za svu istarsku djecu. Gradonačelnici su prihvatili inicijativu čime su još jednom pokazani istarsko zajedništvo i solidarnost.

Izvor Istarska županija

Poraz porečkih rukometaša u 2. kolu Paket24 Premijer lige

POREČ: Vozio pijan i odbio test na droge – kazna 21.300 kuna