in

S polica povučen “bio proizvod” zbog opasne cijanovodične kiseline

Ilustracija Pexels

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je potrošače o opozivu proizvoda “Bademi pikantni (Mandeln würzig)” u pakiranju od 50g, Landgarten, serija 0722121237, najbolje upotrijebiti do 15.12.2023.. Kako navodi Hapih.hr, razlog je povećana prisutnost cijanovodične kiseline (povećana količina gorkih badema).

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Detalji o opozivu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom https://www.garden.hr/novosti/povlacenje-iz-prodaje-badmi-tamari-landagrten-50g

Podaci o proizvodu: proizvođač je Landgarten GmbH&Co. KG,Alte Wiener Straße 25, 2460 Bruck/Leitha, Austrija, dobavljač je denree GmbH5183 Topen, Hofer Str. 11, Njemačka, a na tržište ih stavlja tvrtka Garden d.o.o., Krajiška 30, Zagreb, navodi se na stranici Hapih.hr – Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Kako navodi Wikipedia, cijanovodična kiselina može nastati tijekom fermentiranog raspadanja biljnih proteina, a otrovna je u već vrlo malim količinama. 

Cijanovodik, bezbojna tekućina i plin karakteristična mirisa na gorke bademe, ekstremno je otrovna tvar. U prirodi se pojavljuje u amigdalinu i drugim cijanogenim glikozidima. Industrijski se pripravlja katalitičkom oksidacijom amonijaka i metana zrakom. Upotrebljava se za dobivanje poliakrilata te za uništavanje gamadi (dezinsekcija). Vodena je otopina cijanovodika cijanovodična kiselina, a soli su joj cijanidi, također vrlo otrovni spojevi.

Eko akcija u Višnjanu 16-4-2023

Višnjanci uspješno odradili eko akciju: Zajedničkim snagama čistili okoliš

Foto Atletski klub Maximvs

Porečki Maximvsi osvojili čak 13 medalja na prvenstvu Istre u atletici