in

Sputnik V neće biti brzo odobren u Europi

Foto Pixabay

Rusko cjepivo smatra se učinkovitim i protiv novih varijanti koronavirusa. 

Rusko cjepivo Sputnjik V vjerojatno neće dobiti odobrenje europskih medicinskih regulatora u bližoj budućnosti, prema tvrdnjama RDIF-a, ruskog fonda za izravna ulaganja. Europska agencija za lijekove (EMA) još analizira rusko cjepivo.

“Ako se odobri, vjerojatno iza lipnja, mogli bismo dostaviti oko 100 milijuna doza za 50 milijuna ljudi u EU u tri, četiri mjeseca”, rekao je šef RDIF-a Kirill Dmitriev za list Berliner Zeitung.

Rusija očekuje da će nakon Mađarske i druge članice EU-a odobriti uporabu Sputnjika V bez obzira na odluku EMA-e. Dmitriev je rekao da bi Rusija tim zemljama doze cjepiva mogla poslati u travnju.

“Očekujemo delegaciju EMA-e sredinom travnja i nadamo se da će odluka o Sputnjiku V biti isključivo znanstvena, a ne politička”, dodao je.

Kritičari optužuju Rusiju da koristi svoje cjepivo za propagandu i geopolitički utjecaj.

Dmitriev, koji je na čelu fonda odgovornog za međunarodnu distribuciju Sputnjika V, potvrdio je planove o proizvodnji cjepiva u Njemačkoj i drugim članicama EU-a.

Vode se pregovori za proizvodnju cjepiva u postrojenjima ruske farmaceutske tvrtke R-Pharm u Bavarskoj u Njemačkoj, dodao je Dmitriev. Tvrtka R-Pharm je također podnijela zahtjev EMA-i za odobrenje Sputnjika V.

Cijeli članak pročitajte na portalu Poslovni.hr

Veliki projekt Googlea i HTZ-a: Hrvatska kultura za cijeli svijet

ISTRA POREČ osigurala prvo mjesto i polufinale završnice!