in

STIŽE UVOĐENJE PARTICIPACIJE ZA SVE LIJEKOVE? To će pacijente podijeliti na one koji mogu i one koji ne mogu platiti lijek

Udruge pacijenata ustvrdile su u jučer, na Svjetski dan bolesnika, da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) novim pravilnikom potencijalno želi ukinuti osnovnu (besplatnu) listu lijekova i uvesti participaciju za sve lijekove, bez definiranog najvišeg iznosa sudjelovanja, objavio je portal Net.hr.

HZZO-ov novi pravilnik potencijalno će destimulirati stavljanje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, zaustaviti širenja indikacija za primjenu pojedinih lijekova, te omogućiti da se pojedini lijek netransparentno premješta s besplatne A liste na B listu, na kojoj su lijekovi na recept koje treba nadoplatiti, upozorili su predstavnici udruga pacijenata na konferenciji za novinare.

HZZO-ovi kriteriji nisu objektivni i provjerljivi

Zabrinutost zbog ograničenja koja se pokušavaju nametnuti novim pravilnikom iskazalo je 15 udruga, tri dana nakon što je završilo e-savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a, kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati Zavod, te načinu izvještavanja o njima.

Predloženi pravilnik trebao bi uskladiti s EU direktivama procedure o transparentnim mjerilima za utvrđivanje cijene lijekova i njihovo uvrštenje u nacionalne sustave zdravstvenog osiguranja, no udruge smatraju da je njegova krajnja namjera ograničiti stavljanje lijekova na besplatnu listu HZZO-a, osobito inovativnih lijekova, piše Net.hr.

Njihovi čelnici upozoravaju da kriteriji u HZZO-ovu prijedlogu Pravilnika nisu ni izbliza objektivni i provjerljivi, kao što to propisuje EU direktiva – vrlo su nejasno opisani i nedefinirani procesi donošenja odluka, kao i odgovorne ustanove i tijela za donošenje tih odluka.

Dokument HZZO-u ostavlja prostor za proizvoljne odluke kojima u bilo kojem trenutku može mijenjati razinu dostupnosti lijekova i liječenja. To može značajno ugroziti dostupnost lijekova i liječenja hrvatskim građanima, poručili su na konferenciji za novinare.

Više pročitajte na portalu Net.hr.

Obnovljena novigradska gradska loža

Novigradska knjižnica organizira Dječji talent show – prijave do 28. veljače