in

Obnovljena novigradska gradska loža

Foto: TZ Novigrad
Obnovljena gradska loža

Dovršena je sanacija gradske lože, jednog od posebno vrijednih spomenika novigradske kulturno-povijesne baštine. Obnova lože obuhvatila je sanaciju krovne konstrukcije, unutarnje i vanjske žbuke te kamenih klupica, kao i čišćenje fuga. Predstoji još ugradnja akcentne rasvjete, te opločenje ispred lođe, objavio je Grad Novigrad na svojim stranicama.

Radovi su započeli s prvim danima studenog, nakon provedenih restauratorsko-konzervatorskih istraživanja, a povjereni su tvrtki Kapitel iz Žminja, licenciranoj za ovu vrstu zahvata na spomenicima kulture. Ukupna vrijednost građevinskih radova je 266 tisuća kuna, pri čemu talijanska regija Veneto sudjeluje sa 167 tisuća kuna, dok je ostatak osiguran proračunom Grada Novigrada.

Da podsjetimo, početku sanacije prethodilo je višegodišnje rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, koje je prošle 2017. godine rezultiralo otkupom od privatnog vlasnika, a loža se konačno našla u vlasništvu Grada Novigrada. Omogućilo je to da se napokon krene u toliko potrebnu, temeljitu i kvalitetnu restauraciju i sanaciju. Nakon otkupa uslijedila je izrada konzervatorskog elaborata i druge projektne dokumentacije, a projekt je prijavljen na natječaj za sufinanciranje talijanske regije Veneto, koja prema posebnom zakonu sufinancira obnovu kulturno-povijesne baštine nekadašnje Mletačke republike. 

Riječ je o zdanju izgrađenom u XVI. stoljeću, a obnavljanom potom 1860. i 1930. godine. Zub vremena, vanjski utjecaji i blizina mora, doveli su do erozije građevine, pa je loža, inače jedina u Istri smještena tik uz more, došla u prilično loše stanje, te je kvalitetna sanacija bila nužna. 

Zbog povijesne i kulturne važnosti ovog objekta, predviđene su i edukativne aktivnosti koje će se provoditi u suradnji s novigradskom Zajednicom Talijana i Gradskom knjižnicom te Talijanskom srednjom školom „Leonardo da Vinci“ iz Buja. Učenici će imati priliku promotriti saniranu i obnovljenu ložu, te istražiti povijesnu i umjetničku pozadinu građevine.

Ovaj napokon obnovljeni biser novigradske povijesne baštine dočekat će tako u novom, primjerenom ruhu ljetne goste, te ih zasigurno ugodno iznenaditi i obradovati, a svakako će na taj način, kao jedan od posebno vrijednih spomenika kulture, na novu razinu podići cjeloviti ambijentalni doživljaj povijesne jezgre grada, objavio je Grad Novigrad.

Funtana će i ove godine umirovljenicima sufinancirati dopunsko zdravstveno osiguranje

STIŽE UVOĐENJE PARTICIPACIJE ZA SVE LIJEKOVE? To će pacijente podijeliti na one koji mogu i one koji ne mogu platiti lijek