in

U Poreču ljetne aktivnosti za dječje zdrave životne izbore „Živjeti zdravo“

Zdravi grad Poreč u suradnji s Gradom Porečom godinama potiče zdrave životne izbore za slobodno vrijeme djece i mladih koje ih štite i zdravo usmjeravaju tijekom odrastanja. Za turističke gradove kao što je Poreč posebno je važno da djeca aktivno i zdravo provode svoje slobodno vrijeme tijekom ljetnih mjeseci kada imaju višak slobodnog vremena i kada roditelji koji su ugostiteljski radnici intenzivno rade. Djeci je dobno razvojno vrlo primjerena i potrebna fizička aktivnost odnosno kretanje, posebno na otvorenom, a isto potiče najbolji i razvoj psihofizičkih sposobnosti. Sve navedeno još je važnije u modernom vremenu 21. stoljeća kojeg karakterizira sjedilački način života i ovisnost o tehnologiji koji su izraženi već kod djece i mladih.

Poreč je, među ostalim,  uključen i u hrvatski projekt Živjeti zdravo – „Volonteri u parku“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kojeg za Grad Poreč vodi Zdravi grad Poreč. Ove godine su kroz projekt  Živjeti zdravo –„Volonteri u parku“ u Poreču poduprte aktivnosti  Ljetnog kampa Grada Poreča,  DND-ova Zabavna ljetna baza te aktivnosti Jedriličarskog kluba „Horizont“.

Za aktivnosti na otvorenom HZJZ je iz ovog državnog projekta osigurao igračke/rekvizite (frizbije, krede u boji, loptice, dječje rekete, automobilčiće) te majice sa logom projekta „Živjeti zdravo“. Cilj je bio pomoću navedenih rekvizita organizirati vježbe za djecu na otvorenom te voditeljima kampova osigurati igrala za rad s djecom na otvorenom. U tjelovježbu su uključena i djeca Jedriličarskog Kluba „Horizont“ koji u ljetno slobodno vrijeme organizira za djecu školu jedrenja.  U dva porečka kampa i aktivnostima „Horizonta“ je gostovao stručni voditelj porečkog projekta Živjeti zdravo – „Volonteri u parku“, prof. kineziologije Zoran Jendrašić, vanjski suradnik Zdravog grada,  koji je sa stalnim voditeljima ovih ljetnih aktivnosti za djecu osmislio igre na otvorenom. 

Ovom suradnjom i povezivanjem još jednom je poslana jedinstvena poruka u zajednici da su zdravi životni izbori u slobodno vrijeme djece i mladih kroz aktivnosti na otvorenom, igru i zabavu iznimna vrijednost i zaštita koju roditelji i zajednica djeci mogu ponuditi. Jednako tako, poslana je poruka da je svaka dobro organiziran aktivnost za ljetno slobodno vrijeme kroz tjelesnu ili drugu zabavnu aktivnost za djecu iznimno zaštitna i korisna. Aktivnost za slobodno vrijeme je važno odabrati u suradnji roditelja i djece, po potrebi stručnjaka, prateći dječje interese, sklonosti i motivaciju za pojedine aktivnosti. Dobro odabrana aktivnost za dječje slobodno vrijeme usmjerava djecu u pozitivne izbore i pomaže im da u istoj ustraju pa takva aktivnost sama po sebi za dijete postaje zaštitna.

Nositelj nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a sufinancira ga Europska unija iz sredstava  Europskog socijalnog fonda, javio je Zdravi grad Poreč.

FOTOGALERIJA: Tisuće posjetitelja na Fešti sv. Pelagija u Novigradu – nastupili su Tereza Kesovija, Crvena jabuka, Dražen Zečić, Miro Ungar… i još nije gotovo

Istarska i bujska policija razbile zločinačko udruženje koje je krijumčarilo migrante