in

U POREČU OTVORENA PRVA ISPOSTAVA DNEVNOG CENTRA ZA REHABILITACIJU VERUDA: S djecom s poteškoćama u razvoju rade logoped, rehabilitator, psiholog i fizioterapeut

Foto: Grad Poreč

Prije nešto više od tri godine u porečkom Domu zdravlja otvorena je prva ispostava Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Pula, ustanove koja već dugi niz godina veliki značaj daje ranoj intervenciji djece s razvojnim rizicima ili teškoćama u razvoju, kao i njihovim obiteljima s područja cijele Istre. Broj djece kojima je potrebna usluga rane intervencije i psihosocijalne podrške svake se godine sve više povećava, a pokazalo se da se povećan broj djece s takvim potrebama upravo s područja sjeverozapadne Istre, što je bio i jedan od razloga da se Ispostava upravo za ovaj dio naše županije otvori u Poreču. Osnivači Centra su jedinice lokalne samouprave – deset gradova i dvije općine, a Grad Poreč odmah je prepoznao potrebu za ovakvom uslugom na svom prostoru i pružio potrebnu podršku.

Rad Centra, čije usluge u Puli godišnje koristi više od trideset korisnika s područja Poreča, te 18 njih s istog područja u ispostavi u Poreču, Grad sufinancira s iznosom od 383.000 kuna. Postojanje Centra još je jedan u nizu nadstandarada u zdravstvu, koji se ostvaruju u Poreču i koje Grad provodi u suradnji s nadležnim institucijama kroz financijsku i infrastrukturnu podršku, piše u priopćenju Grada Poreča.

Kako danas rade i funkcioniraju u ovoj Ispostavi, te što su im ciljevi razgovarali smo u njihovim prostorima smještenim u suterenu, uz odjele fizikalne terapije, s ravnateljicom Centra Lorettom Morosin, te stručnim suradnicama Beti Bašić, logopedinjom, Mijom Šimić, psihologinjom, Sarom Terlević, rehabilitatoricom, te Marinom Koroman, fizioterapeutkinjom.

-Veliki značaj dajemo ranoj intervenciji, što ranijem uključenju djece u rehabilitacijske postupke kako bi potaknuli njihov razvoj. Prije nego što je krenulo cijela ova priča, u Centru se razmišljalo kako bi poboljšali i proširili uslugu. Na isti je način razmišljao i Grad Poreč. Imali smo ideju i viziju kako i što bi se ovdje moglo realizirati. Prijavili smo se na natječaj Istarske županije 2014. s projektom  koji se zvao „Rana intervencija djeci s poteškoćama u razvoju putem sustava mobilne službe u lokalnoj zajednici“. Projekt je prošao. Prva sredstva smo dobili, i s rujnom 2014. godine počeli smo pružati usluge rehabilitatora i logopeda jednom tjedno za 8 djece i usluge psihologa jednom mjesečno u prostorima Zdravog grada Poreč. S ovakvim načinom rada završili smo školsku godinu 2014./2015. Naša inicijativa se pokazala izuzetno korisnom i potrebitom u zajednici, te smo zajedno s Gradom Porečom, Istarskim domovima zdravlja(IDZ) i Istarskom županijom počeli tražiti  prostor u Poreču gdje bi mogli te usluge pružati na način kako se pružaju u Puli. Uspjeli smo dogovoriti s IDZ-om ovaj prostor, u čiju su opremu uložili sredstva mi, IDZ i Istarska županija, te najviše Grad Poreč.  I tako se krenulo, priča Morosin. 

U ovom prostoru trenutno rade rehabilitator i logoped, svaki dan, a psiholog i fizioterapeut dolaze po potrebi. Ovaj je prostor za sada optimalan, već po samoj mogućnosti da roditelji više na moraju putovati u Pulu nego podršku dobivaju bliže mjestu stanovanja, a isto tako se puno surađuje s predškolskim ustanovama i školama.

-Svake se godine trudimo poboljšati uvjete rada i proširiti pružanje usluga. Kao ravnatelj mogu reći da je kadar koji imamo izuzetno kvalitetan, to su kolegice predane svom radu, vrlo savjesne, koje daju sve od sebe kako bi bile podrška, kako djetetu i obitelji, tako i sustavu u kojem su djeca uključena. Mogu reći  da za sada nemamo nikakvih poteškoća, a mislim da su roditelji zadovoljni, kaže Morosin.

Kad su počeli raditi u Poreču imali su osam korisnika. Trenutno ih imaju 48 i taj se broj ne može povećati na broj stručnih djelatnika koji rade. Imaju djecu koja su u Puli dobila uslugu procjene razvoja i na listi su čekanja. Kako ne bi izašli iz sustava, roditeljima se daju savjeti, te su djeca kontrolno praćena do ulaska u redovitu rehabilitacjiu.

-Rad je takav da se radi individualno, nakon što dijete prođe procjenu u našoj ustanovi u Puli, djeca s područja Poreštine i sjeverozapadne Istre i okolice uključuju se u rad ovdje. Psiholog radi s roditeljima i djecom – logoped i rehabilitator dijele isto dijete, za to vrijeme roditelji idu kod psihologa, a nekad djeca koja imaju oko šest, sedam godina, idu kod naše psihologinje na individualne tretmane. Trudimo se dosta surađivati s vrtićima i školama, ili stručni tim vrtića dođe kod nas, pa razgovaramo o djetetu ili ako se može organizirati dođemo kod njih da vidimo kako dijete funkcionira sa drugom djecom u skupini. Sada pokušavamo  ostvariti kontakt sa školama kako bi se mogli savjetovati i dogovoriti o načinu daljnjeg školovanja djeteta. Škola nam pokaže koje programe nudi, jer s obzirom na lokaciju nismo sigurni u kojem gradu postoje kakvi programi, a kad se povežemo sa školama možemo dobiti jasniju sliku kamo roditelje uputiti dalje, kaže psihologinja Šimić.

– Radimo sa svima, imamo vrtićki tim i školski tim. Psihosocijalnu podršku dajemo djeci školske dobi koja imaju motoričke i neurorazvojne poteškoće i uključena su u redovan sustav školovanja. Djeca koja imaju druge poteškoće uključuju se u Školu za odgoj i obrazovanje ili u redovne škole koje imaju potrebnu stručnu službu. Važno je znati koje programe škole nude, jer mi kao tim, vrtićki i školski, kad procijenimo dijete možemo reći u kojem će smjeru dijete ići. To se ne podudara uvijek sa željama roditelja i sa mogućnostima škole i zato je jako važna suradnja, da se nađe optimalan ishod djetetu za školovanje, dodaje Morosin.

– Surađujemo s roditeljima i nakon neposrednog rada, zovemo roditelje na sastanak gdje dođu sami bez djeteta, roditelje se upozna s napretkom djeteta, daju se upute za rad kod kuće i upoznajemo se kao tim i kako dijete funkcionira u svakodnevnom životu. Osim same rehabilitacije usko se surađuje s roditeljima – individualni ili grupni roditeljski sastanci, grupni, prezentiraju im se planovi, razmjenjuju se informacije. Mislim da  to dosta dobro funkcionira u cijeloj ustanovi, kaže logopedinja Bašić.

Povratne informacije koje imaju od roditelja su dobre – roditeljima puno znači da imaju ovakav centar u blizini, a ne da moraju za svaku uslugu ići u Pulu.  Neki roditelji rade i morali su se na razne načine organizirati, uzimati slobodne dane, uključiti širu obitelj. Problem je i što su putni troškovi veliki, djeca izostaju cijeli dan iz vrtića, a i putovanje do Pule često umori djecu. Zbog svega toga je dobro da Ispostava u Poreču funkcionira.

– Budući da imamo puno djece, za sada je, nažalost, nemoguće da ih uslugu dobije više. Pratimo potrebe zajednice i stvari se mijenjaju. Nije isto kao  što je bilo prije dvadeset godina.  Gledamo da roditelji ne moraju putovati u Zagreb ili Rijeku. Sada se procjene razvoja dobivaju i u Puli, želja nam je da se i ta usluga proširi kao bi i te usluge mogli dobiti u Poreču. Gledamo što je najbolje i  da te uvjete rada i rad prilagodimo djeci i djelatnicima, kaže Morosin.

Inače u Centru, koji u Puli djeluje od 2000. godine, stalno rade na poboljšanju kvalitete usluge, te se često javljanju na natječaje. Trenutno su se prijavili na tri velika projekta, a jedan od njih je i prijava na natječaj strukturnih fondove kako bi proširili mrežu socijalnih usluga. Ukoliko se sredstva dobiju, povećao bi se broj pruženih usluga u Poreču, Puli, te se planira pružanje usluga i u Labinu.

Kome se roditelji trebaju obratiti kad misle da trebaju usluge Centra?

Djecu u Centar  najčešće upućuju liječnici neonatolozi, pedijatri, neuropedijatri, liječnici obiteljske medicine, klinički psiholozi,  stručna služba vrtića, roditelji sami, odnosno oni koji su prvi uočili odstupanje u razvoju kod djeteta. Procjena se radi u Puli. Roditelji trebaju kontaktirati Centar, naručiti se putem telefona 052/222-358, gdje će dobiti i sve upute. Informacije se mogu naći i na web stranici www.dczr-veruda.hr,zaključeno je u priopćenju Grada Poreča.

Odbojkašice Poreča svladale Marinu Kaštela – nastavlja se borba za opstanak u Superligi

NOVIGRAD: David Skoko i drugi vrhunski stručnjaci ovaj i idući mjesec podučavaju mlade kuhare, konobare i barmene