in

U povrću iz Albanije opet otkrivena toksična kemikalija štetna za zdravlje

Foto Johan Puisais da Pixabay - Ilustracija

Zabranjen toksični pesticid otkriven je u povrću iz Albanije, objavljeno je u europskom sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, obavio je portal Danica.hr.

Ostaci pesticida formetanata otkriveni su u svježoj paprici iz Albanije. Zemlja prijave je Hrvatska. Srećom, štetna je kemikalija otkrivena kontrolom na granici, pa je pošiljka odmah uništena. U povrću je bilo 0,04 mg/kg formetanata, a nije dopuštena ni najmanja koncentracija.

Formetanat je više puta otriven u voću i povrću uvezenom iz drugih zemlja. Posljednji slučajevi bili su sa feferonima iz Albanijesvježom paprikom iz Turske i Sjeverne Makedonije te jabukama iz Srbije. Problem je što tamo taj pesticid, za razliku od EU, nije zabranjen za upotrebu.

Formetanat je iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području EU zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi.

Znanstvene studije dokazale su kako formetanat može biti toksičan putem inhibicije kolinesteraze. Aktivnost kolinesteraze prvenstveno se određuje kod jetrenih oboljenja, sumnje na trovanje pesticidima i atipičnog oblika enzima.

Klinički znakovi nakon akutne i kronične izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj i abnormalna tišina.

Zaključeno je kako je pesticid formetanat potencijalno neurotoksičan upravo zbog svoje sposobnosti da inhibira kolinesterazu. Zato je zabranjen u proizvodnji hrane na cijelom tržištu Europske unije, objavio je portal Danica.hr.

Foto Grad Poreč

Rekordan interes za porečke srednje škole – od ove godine dva razreda opće gimnazije

Foto Općina Marčana

Marčana nagradila najuspješnije učenike i njihove mentorice