in

U Puli u 14 sati prvo cijepljenje protiv korone u Istarskoj županiji

Foto: OB Pula

Istarski Stožer civilne zaštite izvijestio je da će se prve osobe u Istarskoj županiji protiv bolesti COVID-19 cijepiti danas, 27. prosinca, u 14 sati u Mornaričkoj bolnici. Prvo cjepivo primit će djelatnik Opće bolnice Pula, koji radi s COVD-19 pozitivnim pacijentima.

Na prvom cijepljenju bit će prisutni načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić i ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić, te mediji.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije objavio je da će se danas cijepiti i njihovih prvih 20 djelatnika koji spadaju u rizičnu skupinu.

Nadalje, od ovih prvih 400 doza koje su danas stigle u Pulu, osim djelatnika Odjela za infektologiju u Mornaričkoj bolnici i Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu, njih 350 primit će štićenici Domova za starije i nemoćne u Istri – i to u prvoj fazi u Puli, Poreču, Raši i Rovinju. 

Inače, 27. prosinac je službeni datum početka cijepljenja u cijeloj Europskoj uniji gdje će se prve doze cjepiva primiti zdravstveni djelatnici i pripadnici najrizičnijih skupina poput štićenika domova za starije i nemoćne.

Prve pošiljke cjepiva u europske zemlje stigle su u subotu, a neke zemlje poput Mađarske ili Slovačke isti su dan cijepile neke zdravstvene djelatnike i štićenike domova za starije. Kao znak solidarnosti svaka je zemlja dobila pošiljku od desetak tisuća cjepiva.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen taj je početak nazvala “dirljivim trenutkom jedinstva” 450 milijuna ljudi koji žive u 27 država članica.

Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe u zagrebačkoj četvrti Trešnjevci koja će primiti cjepivo u nedjelju ujutro.

EU je odobrio cjepivo koje su zajednički razvili mala njemačka tvrtka BioNTech i američki farmaceutski div Pfizer, a velika klinička ispitivanja pokazala su da ima 95-postotnu učinkovitost u sprečavanju covida-19.

Počinju zimska sniženja, popusti i do 70 posto

VIŽINADA: Glasajte za Steisi Ritoša i Natali Lubiana za ekstra nagradu na dječjem festivalu Voci nostre