in

ULAŽE SE 13 MILIJUNA KUNA: Obnova radiološke opreme u domovima zdravlja i gradnja zdravstvene stanice u Vodnjanu

Dom zdravlja Poreč /Foto Tanja Kocijančić

U tijeku su dva velika projekta Istarskih domova zdravlja, vrijedna oko 13 milijuna kuna, koja će značajno doprinijeti kvaliteti primarne zdravstvene zaštite u Istri. Riječ je o izgradnji zdravstvene stanice u Vodnjanu te obnovi radiološke opreme s digitalizacijom. Povrh toga, kupit će se četiri nova ultrazvučna aparata za Poreč, Buzet, Pazin i Umag.

– Tadašnje ordinacije u Vodnjanu zbog derutnog stanja, veličine i lokacije na kojoj su se nalazile nisu udovoljavale potrebama adekvatne zdravstvene skrbi za građane. Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i Grad Vodnjan su zajednički prepoznali potrebu za izgradnjom i opremanjem novih ordinacija, kaže župan Valter Flego.

Sam objekt zdravstvene stanice ima 360 četvornih metara, predviđenih za dvije ordinacije obiteljske medicine, prostor za jednu stomatološku ordinaciju, patronažne sestre, te prostori djelatnosti zdravstvene njege u kući. U sklopu objekta bit će i prostor za zdravstvenu edukaciju. Grad Vodnjan je ustupio zemljište, financirao izradu projekta i uređenje okoliša, te je prenio pravo građenja Istarskim domovima zdravlja i pravo raspolaganja izgrađenim objektom bez naknade na rok od 35 godina, objavio je IDS na svojim web stranicama.

Istarski domovi zdravlja su za izgradnju zgrade osigurali sredstva kreditnim zaduživanjem na 7 godina, čiju će otplatu, u jednakom omjeru, dijeliti IDZ i Istarska županija. Vrijednost investicije je 4,7 milijuna kuna. Sama zgrada je završena, a pri kraju je i opremanje. U tijeku je uređenje okoliša koji bi, prema previđanjima, trebao biti završen do kraja travnja, nakon čega bi objekt bio spreman za izdavanje dozvola i početak rada.

-Drugi projekt ima za cilj dostupnost radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama domova zdravlja, povezivanje radioloških dijagnostika u Istri, mogućnost slanja slikovnog materijala bilo gdje i racionalizacija poslovanja. Istodobno, za pacijenta digitalizacija znači kvalitetniju i učinkovitiju uslugu budući da se smanjuje potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi pregleda, veli župan.

Radiološka i ultrazvučna dijagnostika je jedna od 17 djelatnosti Istarskih domova zdravlja, u kojoj trenutno rade dva radiologa i pet inženjera radiologije, a dvoje liječnika u ovoj godini završava specijalizaciju iz radiologije.

Zajedno s privatnim, ugovornim radiologom u Poreču, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Istri će biti pet radiologa, a kompletna radiološka i UZV dijagnostika bit će dostupna u svim ispostavama IDZ-a. Istodobno s poboljšavanjem kadrovske ekipiranosti, radi se i na nabavi suvremene opreme.

-Ove godine nabavit će se još četiri nova UZV aparata ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna za ispostave Buzet, Umag, Pazin i Poreč. Obnova radiološke opreme s digitalizacijom je financijski najveći projekt od osnivanja ustanove 2004. godine, a vrijedan je 8,7 milijuna kuna, ističe Flego.

Konkretno, projektom će se u svim ispostavama obnoviti kompletna radiološka oprema i uvesti digitalna tehnologija, koja u odnosu na postojeću pruža višu kvalitetu slike, manje zračenje, kao i mogućnost arhiviranja slikovnog zapisa. Jedinstveni informatički sustav će povezati sve radiološke kabinete u ustanovi, s mogućnošću povezivanja s bilo kojom drugom ustanovom u zemlji i inozemstvu.

Također, predviđena je nabava jednog digitalnog mamografa s tomosintezom, za što je iz proračuna Istarske županije izdvojeno 800 tisuća kuna. Dodatnih 800 tisuća kuna za navedeni su projekt izdvojili Istarski domovi zdravlja iz redovnog poslovanja, dok će se ostatak osigurati kreditnim zaduživanjem na rok od 10 godina, za što je dobivena suglasnost Skupštine Istarske županije, objavio je IDS na svojim stranicama.

Najmasovniji porečki polumaraton – u 4 utrke TISUĆU rekreativaca

Sve Konzumove trgovine u Hrvatskoj u nedjelju zatvorene