in

ŽELE JE ZAŠTITITI: U Poreču simpozij „Istarska koza jučer, danas, sutra“ – Kako spasiti kritično ugroženu pasminu

Foto Denis Visintin - Simpozij o istarskoj kozi u Poreču

„Istarska koza jučer, danas, sutra“ naziv je stručnog simpozija organiziranog danas u Istarskoj sabornici u Poreču. Budući da je istarska koza kritično ugrožena pasmina organizator simpozija – AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre – uz podršku Istarske županije želi dati podršku uzgajivačima Istarske koze te putem svih dostupnih alata sudjelovati u konsolidaciji i povećanju broja jedinki, odnosno aktivno sudjelovati u svim aspektima očuvanja i gospodarske afirmacije, kako bi u konačnici istarska koza bila sačuvana za buduće naraštaje.

koza pixabay koze
Foto di Mabel Amber, who will one day za Pixabay – Ilustracija

Istarska koza je, kao i ostale izvorne pasmine Istre, jedinstveno genetsko naslijeđe stvarano tisućama godina uz trud i vještine istarskog seljaka, te je kao takvo u određenoj mjeri originalno i neponovljivo. Rijetke su prigode u kojima se za nešto može konstatirati da je najstarije i a ujedno i najmlađe. Upravo navedeno vrijedi za istarsku kozu koja je jedna od najstarijih pasmina na području Istre i općenito u Hrvatskoj, jer je među prvima nastala i stoljećima imala važnu ulogu u prehrani stanovništva Istre. Međutim, s obzirom da je istarska koza među zadnjima priznata i uvrštena na popis hrvatskih izvornih pasmina i sojeva ona ujedno nosi i epitet „najmlađe pasmine“.
S obzirom na ukupnu veličinu populacije, ukupno 142 grla, od toga je najviše koza, zatim jaradi i samo nekolicina jaraca, može se konstatirati da je istarska koza kritično ugrožena pasmina i da je trenutačno znatno veće povijesne i genetske negoli gospodarske važnosti. Na simpoziju je predstavljen suživot istarskog čovjeka sa svojom kozom i opisani alati koji će nam u budućnosti koristiti kako bi istarska koza i dalje ostala živući simbol Istre.

Foto Loris Peršurić Facebook
Foto Loris Peršurić Facebook

Nakon što je Lenko Uravić pročitao pjesmu „Kozu“ Mate Balote uslijedili su pozdravni govori direktora AZZRI-ja Igora Merlića, gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, istarskog župana Borisa Miletića i Darka Lugonje iz Ministarstva poljoprivrede.
Na temu „Istarska koza – simbol Istre“ govorio je Gordan Šubara, predsjednik Udruge uzgajivača istarske koze, a onda je o kozi kao dijelu hrvatskog genetskog nasljeđa izlagao Ante Ivanković, nacionalni koordinator izvornih pasmina Hrvatske; Predstavnik ekspertne grupe znanstvenika. Trenutno stanje populacija istarske koze i uzgojni alati u očuvanju istarske koze bila je tema Marija Špehar iz HAPIH-a i Ante Kasapa s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Edmondo Šuran iz AZZRI-ja predstavio je Fond za očuvanje Istarske koze „Naša istarska koza / La nostra capra istriana“ dok je odvjetnik Aleksandar Puh prezentirao pravni okvir poslovanja tog Fonda.

Potom je prikazao premijerno video uradak o istarskoj kozi. Na kraju je direktor AZZRI-ja Merlić govorio na temu „Ča je za činiti da sačuvamo istarsku kozu?“.

Spomenimo da je u Sabornici bila izložena i posebna izložba fotografija posvećena istarskoj kozi.

Uz AZZRI simpozij su organizirali Grad Poreč, Istarska županija i Udruga uzgajivača istarske koze.

Istarska koza opstala je i preživjela brojne ratove, bolesti i druge različite nedaće vjerno prateći svoga gospodara i pomažući mu preživjeti. Tako je istarska pasmina imala ne samo gospodarsku već i „prehrambenu ulogu“, bila je iscjeliteljica i spasiteljica, njeno je mlijeko bilo lijek, ona je imala društvenu, kulturološku, sociološku i demografsku ulogu. Preživjela je i neslavni epitet „štetočine“ nametnut i provođen od različitih vlasti koje su gospodarile Istrom.
Nažalost, koze su s vremenom sve više potiskivane te je pasmina dovedena do ruba opstanka. Stoga je potrebno promptno reagirati: lokalna i regionalna uprava i samouprava, znanstvena zajednica i uzgajivači ali i cjelokupna zajednica, kako bi spasili pasminu koja je važna za prošlost i budućnost Istre.

nevrijeme kiša grmljavina munje

Stižu obilna kiša i grmljavina, za vikend visoke temperature

NE DIRAJ FOTKU

Predsjednik Milanović opet u Istri – Dolazi u Poreč