in

ŽMINJ: Općina najavljuje konkretne mjere za pomoć gospodarstvenicima koje je pogodila korona-kriza

Foto Općina Žminj

Na koji se način Općina Žminj organizirala u ovoj izvanrednoj situaciji i na koji način pomaže svojim žiteljima da ipak dobiju uslugu, informacije ili pak pomoć u poslovanju pogođenom korona-krizom objasnio je načelnik Željko Plavčić.

Istaknuo je da žitelji te općine u manjoj mjeri žive i ovise o turizmu i turističkim djelatnostima, no svakako će udarac na tu granu djelovati i na druge grane gospodarstva, što bi moglo pak utjecati smanjenom aktivnošću.

-No, uvjeren sam kako ipak do toga neće doći. Poduzetnici i naši radnosposobni mještani prebrodili su mnoge krize i situacije tako da vjerujem da je ovo samo manji izazov za njih, no neovisno o tome imaju punu podršku općine u svakom pogledu. Aktivnostima koje ćemo predstaviti Općinskom vijeću 31. ožujka vjerujem kako ćemo usvojiti konkretne mjere pomoći našim gospodarstvenicima koje neće biti samo “kozmetičke” prirode. Bit će sve ono što općinska uprava može konkretno pomoći i osloboditi ih obveze radi mirovanja aktivnosti, pojasnio je načelnik.

Najavio je da će konkretne prijedloge poslati resornim ministarstvima.

-Ukoliko se u ovoj situaciji ne osvijesti potreba za provođenjem toliko spominjanih strukturnih reformi koje su do sada doista bile samo “kozmetika” bit će teško. Ukoliko Vlada doista uvidi hitnost i nužnost uvođenja novih modela parafiskalnih i fiskalnih rasterećenja mišljenja smo da će situacija biti u mnogočemu olakšana, a poduzetnici konkurentniji, dodaje načelnik.

Dodao je da u svom djelokrugu ovlasti s predloženih 11 mjera vjeruju kako će doista pomoći mještanima da pravično i pravedno premoste trenutačnu neaktivnost

-Mjere ne uključuju odgodu, već otpis potraživanja u slučaju da je subjekt bilježio gospodarsku neaktivnost. Također, još jačim snagama borit ćemo se za povlačenje nepovratnih sredstava za kapitalne infrastrukturne projekte te maksimalno poticati domaće izvođače da se orijentiraju svoju aktivnost na domaćem terenu, a proizvođače na izvoz dobara, proizvoda i usluga, rekao je načelnik.

K tome, reorganizirali su rad općinske uprave.

-Ograničenje rada sa strankama i online komunikaciju s građanima uveli smo prvi u Istri. Dakako da smo našim starijim mještanima pustili mogućnost rješavanja svih zahtjeva telefonskim putem, no oni mlađi svakako više koriste online jer uviđaju brzinu i efikasnost te jednostavnost i dostupnost. Neovisno o činjenici što je općina u pogonu s trećinom ljudi radi prevencije i očuvanja zdravlja svih djelatnika, ali i njihovih obitelji, mještani ne trpe posljedice. Pravovremenom reakcijom i preventivom uspostavljen je stožer te su volonterske udruge, DVD, škola i ostale institucije uključujući i Crveni križ Rovinj i Pazin zajedno s vlastitim pogonom Općine Žminj na punom raspolaganju sumještanima, pojasnio je načelnik novu organizaciju rada.

Istaknuo je da su stanovnici ozbiljno i savjesno prihvatili novi način ponašanja i pridržavaju se svih mjera i ograničenja, na čemu je načelnik zahvalan.

-Disciplina, rad i predanost kvalitete su koje su stanovnike Općine Žminj krasile i koje ih krase u svakoj situaciji što su i preduvjeti za zajednički preporodimo ovu pandemiju iz koje vjerujem da ćemo izaći još jači i snažniji, zaključio je Plavčić.

Loše vijesti: Broj oboljelih narastao na 635, u Puli preminula pacijentica

Turistički sektor treba stabilizirati dodatnim setom mjera koji će vrijediti do proljeća 2021.