in

Loše vijesti: Broj oboljelih narastao na 635, u Puli preminula pacijentica

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je na pressici u subotu da u Hrvatskoj u odnosu na jučer u 16 sati 49 novih oboljelih od koronavirusa, čime je ukupno broj narastao na 635.

– Ukoliko to usporedimo s jučerašnjim povećanjem, brojka je manja, većina od novih bolesnika dolaze s iste mikrolokacije, očekujemo da će mjere koje smo uveli dovesti do toga zaraza ne ide dalje, rekao je Vili Beroš.

Rekao je da ukupno imamo četvero umrlih, nakon što je tijekom noći s petka na subotu umrla bolesnica u Puli, u dobi od 93 godine.

– Na respiratoru je 19 bolesnika, rekao je. Ozdravilo je 45 osoba do sada.

Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. Dodao je da su 54% bolesnika muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Većina dolazi iz mikrolokacije u kojoj smo uveli nove mjere.

Dosad je obavljeno ukupno 4.938 testiranja.

– Navedeno ukazuje da je epidemiološka slika i dalje zadovoljavajuća i optimistična. Optimizam, solidarnost i vjera su potrebni da bi zajedno prebrodili ovu svjetsku ugrozu, dodao je Beroš.

Davor Božinović naglasio je da je ovo borba za sve nas.

– Trenutno ne planiramo nove mjere, stalno ćemo promišljati o situaciji. Mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i daju određene rezultate, uspjeh mjera ovisi o tome kako se provode. To je zadaća svih građana, koliko budemo dosljedni, lakše ćemo se nositi s ovom situacijom. Ovo je borba za sve nas, rekao je.

Na pitanje o splitskom zatvoru Bilice i glasinama da tamo ima zaraženih osoba, Božinović je poručio da u toj kaznionici nije narušena epidemiološka slika.

Alemka Markotić je izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ 10 osoba na respiratoru, jedna je osoba kritično, a ostali su stabilno. Odgovorila je i na pitanje jesu li svi bolesnici u bolnici ili se dio njih sa blažom kliničkom slikom liječi doma.

– Dio pacijenata je kod kuće, naputak je da ćemo pratiti i blaže bolesnike u Klinici, da naučimo nešto o bolesti. Jasno je i iz drugih zemalja da bolesnici s lakšim oblikom bolesti, mogu ostati doma, time ne opterećujemo zdravstveni sustav. Velik broj bolesnika može pridonijeti širenju bolesti i u bolnicama. U bolnici su i oni koji je mogu doma osigurati izolaciju, rekla je.

Općina MArčana

MARČANA uplatila 10.000 kuna za kupnju zaštitne opreme istarskim zdravstvenim djelatnicima

ŽMINJ: Općina najavljuje konkretne mjere za pomoć gospodarstvenicima koje je pogodila korona-kriza