in

Župan primio Vatrogasnu zajednicu Istarske županije na čelu s Dinom Kozlevcem

Foto Istarska županija

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i njihovog zaštitnika Svetog Florijana, koji se obilježava 4. svibnja, istarski župan Boris Miletić i pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac upriličili su danas prijem za Vatrogasnu zajednicu Istarske županije, na čelu sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Dinom Kozlevcem. 

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Bila je to prilika da župan Miletića svim istarskim vatrogascima unaprijed čestita njihov dan i zahvali im u ime Istarske županije i svih građana na svemu što svakodnevno čine.

„Znamo svi koliko nam je sigurnost bitna, a rekao bih da danas, s obzirom na ratove koji se događaju, tu sigurnost i više cijenimo i bolje znamo što znači imati je. Jako me raduje što u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije i Gradom Pula idemo u izgradnju Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje. To je doista jedan jako, jako bitan projekt za našu županiju. Lani smo prekoračili 30 milijuna noćenja, a to je ono što je evidentirano i u realnosti je broj znatno veći. Iz tog razloga moramo svi skupa razmišljati i kao regionalna i kao lokalna politika koja su naši maksimumi opterećenja i koliko ova naša prekrasna Istra može podnijeti jer je veliki pritisak na infrastrukturu“, kazao je župan.  

Istarska županija, Grad Pula i Vatrogasna zajednica Istarske županije potpisali Pismo namjere o suradnji na projektu, a kojim želimo dodatno razvijati žurne službe.

Zapovjednik Kozlevac uputio je, pak, zahvalu županu i Županiji na svemu što se čini na unapređenju vatrogastva, a  sve s ciljem dodatnog podizanja opće sigurnosti na jednu još višu razinu.  

„Svega toga ne bi bilo da nema zapovjednika, javnih vatrogasnih postrojbi, naših profesionalnih vatrogasaca i velike mreže dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji svi zajedno ovaj posao obavljaju savjesno, odgovorno i riskirajući i svoje zdravlje i svoj život. Cijela ta organizacija koja je uspostavljena na razini županije garantira sigurnost, a za brojne turiste je ona bolja ovdje nego u zemljama iz kojih dolaze.  Vatrogastvo je posljednjih 30, a pogotovo posljednjih 20 godina napravilo značajan napredak. U Istri imamo 1300 vatrogasaca koji su u svakome trenutku spremni za obavljanje svoje djelatnosti, a spomenut ću da su oni prvi u Hrvatskoj koji su dobili kolektivni ugovor. Išli smo na školovanje kadrova jer ih nije bilo, a zahvaljujući Županiji, gradovima i općinama nabavljena su vatrogasna vozila. Konkretno Županija sufinancira zapovjedno vozilo, koje smo već upotrijebili nekoliko puta“; istaknuo je Kozlevac i dodao da je sezona već tu i da je istarsko vatrogastvo spremno 

Čestitkama i zahvalama se pridružio i pročelnik Glušac koji se, također, osvrnuo na ulogu koju vatrogastvo ima u pružanju sigurnosti. Prisjetio se velikog požara u Puli 2022. godine, te onog lanjskog u Novigradu, te je izrazio nadu da takvih nepogoda ove godine neće biti, navodi se u priopćenju Istarske županije.

Foto Usluga Poreč

USLUGA POREČ: Završene nove punionice za električna vozila uz jednu veliku novost

Foto Manuel Paljuh

POREČ: Odlična proslava Praznika rada na prepunom Gradskom kupalištu uz rekordne turističke rezultate