in

Župan s predstavnicima Talijanske unije i istarskog Vijeća talijanske manjine: Fokus na dvojezičnosti i dijalektima

Foto Istarska županija

Njegovanje dugogodišnjeg odnosa prijateljstva i suradnje između Istarske županije i autohtone talijanske zajednice u Istri, te njegovo daljnje unapređenje bili su tema današnjeg službenog susreta istarskog župana Borisa Miletića s predstavnicima Talijanske unije (TU) i Vijeća talijanske nacionalne manjine Istarske županije. Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Tulio Demetlika, zamjenica župana Jessica Acquavita, predsjednik TU Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora TU Marin Corva, predsjednik Skupštine TU Paolo Demarin, te predsjednik i potpredsjednica Vijeća talijanske nacionalne manjine Istarske županije Gianclaudio Pellizzer i Elena Barnabà.

Župan Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo susretom naglasivši kako Istarska županija, putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine provodi niz programa u cilju očuvanja i baštinjenja istarske tradicije i posebnosti, koje su definirane i Statuom Istarske županije.

Jedno od pitanja koje je posebno istaknuto na sastanku je ono o jačanju dvojezičnosti, bilo o njegovoj upotrebi u svakodnevnom životu, bilo u javnim službama, cestovnom prometu ili pak, kod denominacije zaštićenih poljoprivrednih proizvoda. U tom smislu, župan je podsjetio da Istarska županija financira besplatne tečajeve talijanskog jezika, koje je do sada prošlo tristotinjak djelatnika iz sektora zdravstva i socijalne skrbi, policije, poduzetništva, kao i preuzeti djelatnici nekadašnjeg Ureda državne uprave u Istarskoj županiji.

Nadalje, govoreći o jeziku spominjali su se i dijalekti, onaj istrovenetski koji je nedavno postao dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine upisane pri Ministarstvu kulture te istriotski. Vijeće talijanske nacionalne manjine Istarske županije predložilo je da se u suradnji s općinama i gradovima osnuju dva centra koji bi se bavili spomenutim dijalektima.

Izvor Istarska županija

VIŽINADA biciklisti

VIŽINADA: Turistički rezultati u listopadu ugodno iznenadili

bitcoin kriptovaluta

Istra ima prvu hrvatsku komunalnu tvrtku koja prima i kriptovalute