in

BALETNA PREDSTAVA U ČAST CARLOTTI GRISI – jednoj od najvećih balerina romantizma rođenoj u Vižinadi

U subotu, 24. kolovoza, u školskoj sportskoj dvorani u Vižinadi održana je baletna predstava u čast Carlotti Grisi, jednoj od najvećih balerina romantizma za koju je kreiran do danas najizvođeniji romantični balet Giselle. Grisi je rođena u Vižinadi, odakle je krenula u osvajanje svjetske karijere.

Akterice ove baletne večeri bile su polaznice ljetnog međunarodnog baletnog kampa Umag u organizaciji Plesnog Centra Carlotta Grisi Umag.

Akterice ove baletne večeri bile su polaznice ljetnog međunarodnog baletnog kampa Umag u organizaciji Plesnog Centra Carlotta Grisi Umag.

Vižinadska je publika imala prigodu uživo pratiti kreacije polaznica baletne škole iz Umaga i doživjeti svu ljepotu koju pruža baletna umjetnost. U goste su stigle i djevojke iz Baletne akademije Anton Bogov Maribor, Slovenija i OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vezica iz Rijeke.

Među izvođačima istaknula se Luna Jušić, djevojčica istarskih korijena koja iza sebe ima, osim one u Umagu, i baletnu izobrazbu u Rijeci i Milanu. Ona je izvela dio iz baleta Giselle. Voditelj večeri bio je Nicolae Vasc te gošća Cleopatra Purice (Baletna akademija Anton Bogov Maribor).

Carlotta Grisi je nedvojbeno povijesni lik klasičnog baleta, zaslužna između ostalog i za plesanje u baletnim špicama pa su i hvalevrijedni projekti koji se provode njoj u čast.

Općina Vižinada je u svakom slučaju prepoznala značaj ove svjetski poznate balerine te se nastavlja s realizacijom Centra za posjetitelje Maraston, u sklopu kojega će i Carlotta dobiti svoj izložbeni prostor.

FUNTANA: 27. kolovoza besplatni koncert Simfonijskog orkestra mladih iz cijele Istre

U Istri za vikend dva motociklista teško ozlijeđena