in

BARBAN: Petar Benčić slavodobitnik 44. Trke na prstenac

Petar Benčić iz mjesta Karnevali kraj Žminja slavodobitnik je 44. Trke na prstenac koja je u nedjelju održana na trkalištu Gradišće u Barbanu u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz hrvatskoga političkog i gospodarskog života među kojima su bili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković i brojni drugi hrvatski političari.

Slavodobitnik Benčić se, kao i ostalih 15 konjanika, natjecao u tri “trka” te osvojio čak devet bodova s obzirom da je u svakom ‘trku’ pogodio “u sridu”.

Prijelazni predsjednički štit i bodež uručila mu je predsjednica Republike, prijelaznu nagradu “Pticu prstenac”, rad kipara Josipa Diminića, uručio mu je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, a za pobjedu je dobio i bovčanu nagradu od 30 tisuća kuna.

“Trud se isplatio, jedino to mogu reći u ovome trenutku. Ključna je bila mirnoća konja i moja smirenost”, kazao je slavodobitnik Benčić.

Viteška igra “Trka na prstenac” spominje se u najstarijem sačuvanom zapisu iz 1696. Istarski gradić Barban obnovio ju je 1976. i ona se od tada održava svake godine, treće nedjelje u kolovozu. Konjanici moraju u tri trke za manje od 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugu 150 metara i kopljem pogoditi prstenac koji se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Trka je, uz očuvanje tradicije, postala prava turistička atrakcija.

Foto Facebook Trka na prstenac Barban

FOTOGALERIJA: BEBEK u Funtani napravio show – Nedjelju obilježila biciklijada, u utorak koncert zatvaranja fešte

IPAK SE MOŽE: U DUBROVNIKU počelo uklanjanje bankomata iz povijesne jezgre!