in

Edukacije na Vinistri: ISTARSKA VINA oduševila prvu njemačku sommelierku

“Kvaliteta svih vina je na vrlo visokoj razini i smatram da trebaju biti predstavljena svijetu. Prvi put sam na Vinistri, a drugi put u Istri, ali nikako ne i zadnji”, izjavila je na 26. izdanju Vinistre najpoznatija njemačka sommelierka Paula Bosch, ujedno i prva koja je to postala u svojoj zemlji.

S istarskim vinima upoznala se nedavno na degustaciji u Münchenu, a poznanstvo je produbila pri prvom posjetu Istri kad joj je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti predložio da održi masterclass na Vinistri, što je objeručke i prihvatila, priopćeno je iz Vinistre.

Na masterclassu Istarski vinski biseri, koji je održala za sudionike ove najcjenjenije izložbe vina u regiji, predstavila je osam vina istarskih proizvođača. Među odabranim perjanicama istarskog vinarstva bile su Malvazija Franković iz berbe 2018. , šampionska malvazija ovogodišnje Vinistre – Grand Cru Marijana Armana iz 2018. te Malvazija Amfora vinarije Kabola iz 2015. Ova vina od kojih su neka rađena u tradicionalnom stilu, oduševljavaju svojim cvjetnim i harmoničnim aromama i mogu se mjeriti s vrhunskim svjetskim bijelim vinima, kazala je Paula Bosch.

Vrlo visoke ocjene dala je i trima predstavljenim vinima druge istaknute istarske sorte teran – Santa Lucia Gianfranca Kozlovića iz 2017., Teran Barbarossa iz 2016. vinarije Tomaz iz Motovuna te Santa Elisabetta iz 2015. vinarije Benvenuti iz Kaldira.  Uz to, predstavila je i Matoševićevu kupažu Grimalda Cuvee iz 2016. te Geržinićev žuti muškat iz berbe 2015.

Jučerašnji prvi dan Vinistre obilježile su i degustacije vrbničke žlahtine od arhivskih vina do berbe 2018. te osam berbi vina Laguna Castello Festigia od prve 2007. do pretpremijere berbe 2017.

Predstavljen je i svojevrsni ultimativni vinski vodič ovog najnaprednijeg vinskog kraja Hrvatske – Vinske priče Istre i Kvarnera autora Željka Garmaza. Riječ je o dosad najobimnijoj knjizi o vinarima Istre i Kvarnera na gotovo 500 stranica u kojoj je portretirano čak 66 vinara od Novog Vinodolskog do Savudrije, od Vrbnika na otoku Krku do Buzeta te od Filipane do Momjana.

Istarska vina pobuđuju pažnju jer su još uvijek mnogima iznenađenje, pa tako i brojnim stranim turistima.

„Prošle godine smo prvi puta organizirali putovanje u Istru za vrijeme Vinistre i grupa je bila oduševljena. Stoga smo ove godine odlučili dovesti dvije grupe. Osim Vinistre, vodimo ih i na atraktivna mjesta poput Limskog kanala te u vinarije najpoznatijih istarskih vinara poput Kozlovića, Kabole, Matoševića… Odlično je što se već priča o dolasku na sljedeću Vinistru, a najveća nagrada je gost koji se vraća“, istaknuo je Selimir Ognjenović, vlasnik agencije ID Riva.

Fotografije Danilo Dragosavac

Nives Jelovica, Nenad Tadić, Filip Matijašić, Ivan Načinović i Boćarski klub Istra proglašeni najboljima

Helloistria: KOŽLJAK I BRDA – Vladari Ćepićkog polja